Ordinul MEEMA nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 a apărut miercuri în Monitorul Oficial și a intrat deja în vigoare. Cu toate acestea, platforma ce va fi folosită de firme pentru a obține certificatul (http://prevenire.gov.ro) nu are acum această funcționalitate - va fi adaptată în următoarele cinci zile de la publicarea ordinului. Prin urmare, certificatele vor putea fi cerute începând de săptămâna viitoare.
Toată procedura va fi online, fără costuri (a nu se confunda cu certificatele de forță majoră eliberate de camerele de comerț, care se eliberează contra-cost).
Certificatul de stare de urgență va fi folosit de firme în relațiile cu instituțiile publice pentru a obține măsurile puse la dispoziție de Executiv în această perioadă ori în relațiile comerciale. De pildă, va permite companiilor amânarea plății chiriilor și a utilităților în timpul stării de urgență. Altă utilizarea a acestuia este obținerea subvenționării de către stat a indemnizațiilor de șomaj tehnic.
Potrivit ordinului de ministru, vor fi eliberate două tipuri de certificate firmelor, după caz:
a) tip 1 (albastru) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;
b) tip 2 (galben) - eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
Atenție! O firmă nu va putea obține decât un singur tip de certificat.
Ca să obțină documentul, solicitantul va trebui să urce în platforma http://prevenire.gov.ro o serie de documente, printre care și o declarație pe propria răspundere (modelul va fi disponibil pe platformă în zilele următoare). Folosirea semnăturii electronice va fi obligatorie pentru a putea încărca documentele (fie a reprezentantului legal al firmei, fie împuternicitul acestuia).
Certificatele vor fi valabile fără semnătură și ștampilă, iar verificarea lor se va putea face pe aceeași platformă, după serie și număr.
În fine, ordinul menționează că inspecțiile și controalele ce vor viza firmele vor verifica și documentele care au stat la baza emiterii declarației pentru solicitarea certificatului de stare de urgență.