După cum se arată într-o serie de clarificări făcute de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), avocații care își întrerup activitatea pe perioada stării de urgență beneficiază de pevederile OUG nr. 30/2020.
Asta înseamnă că aceștia au dreptul la o indemnizație de 75% din câștigul salarial mediu brut, adică aproximativ 4.072 de lei. Această sumă reprezintă valoarea brută a indemnizației.
Important! Prevederile referitoare la contribuțiile de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate din OUG nr. 30/2020 nu se aplică avocaților, pentru că aceștia au un sistem propriu de pensii și asigurări sociale, reglementat de Legea nr. 72/2016. Astfel, acea indemnizație de 75% va fi supusă altui regim de impozitare.
Referitor la acordarea indemnizației, există situații în care unor avocați le-a fost refuzat acest drept, Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială motivând că noțiunea de avocat nu se regăsește în categoria "alți profesioniști", din OUG nr. 30/2020. De aceea, UNBR a făcut o sesizare prin care cere clarificarea acestor aspecte, considerând că, în momentul de față, este încălcat principiul egalității de șanse și de tratament cu celelalte categorii de profesioniști.
Avocații mai beneficiază și de amânarea la plată pentru serviciile de utilități precum electricitate, gaze, apă, telefonie și internet. Totodată, pe perioada stării de urgență, se amână inclusiv plata chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare. Important de menționat este că plata se va efectua oricum, odată cu încheierea stării de urgeță. Deci, avocații nu vor fi scutiți de plata acestor datorii, ci ele vor fi doar amânate.
În plus, avocații sunt scutiți, timp de trei luni, de plata mai multor taxe și contribuții, cu mențiunea că și în acest caz, banii vor fi recuperați prin eșalonare, potrivit Hotărârii Consiliului UNBR nr. 58/2020.
Chiar dacă avocații, alături de alte profesii juridice, sunt obligați să ia măsurile necesare continuării activității, refuzul exercitării profesiei ducând până la excluderea din breaslă, aceștia au totuși dreptul să își întrerupă activitatea în perioada stării de urgență. Această întrerupere înseamnă de fapt că, în perioada stării de urgență, avocatul nu efectuează activități profesionale care să genereze venituri din profesie (lipsa de contracte de asistență și în consecință lipsa de facturare, lipsa onorariilor retrocedate din partea titularului formei de exercitare a profesiei etc).
Mai mult, calitatea de avocat nu se suspendă în momentul în care acesta își întrerupe activitatea, chiar dacă, potrivit Legii nr. 51/1995 activitatea avocatului poate fi suspendată la cererea scrisă a acestuia. Activitatea avocaților doar se întrerupe pe perioada stării de urgență, fiind o situație justificată.