Potrivit unei informări transmise de UNBR, în această periodă în care România se află în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, iar interacțiunea socială este semnificativ redusă, au apărut multe site-uri de consultanță juridică, înregistrate pe persoană fizică, ai căror deținători nu pot fi identificați, pentru că datele personale sunt protejate de "Regulamentul general privind protecția datelor". Unele dintre aceste site-uri sunt denumite astfel încât să inducă în eroare publicul, prin termeni precum „juridic”, „legal”, „drept” sau chiar „avocat”.
Așadar, UNBR îi atenționează pe cei care au nevoie de un avocat, să îl caute prin intermediul platformei Tabloul avocaților. Acolo se găsesc toate datele de contact ale avocaților, inclusiv e-mail și telefon, pentru a-i putea identifica și a avea siguranța unui serviciu oferit legal. Această platformă permite nu doar căutarea unui avocat, ci și verificarea oricărui specialist pe care îl puteți găsi, în această perioadă, preponderent în mediul online. Fatul că este înscris în Tabloul avocaților demonstrează că este autorizat legal să își exercite profesia.
Tot ce trebuie să faceți este să scrieți numele avocatului găsit în câmpul de căutare denumit "informații avocat" și să dați căutare. Dacă este înscris în Tabloul avocaților se va afișa o caseta pe care dacă o veți accesa, veți putea găsi toate informațiile necesare (dacă este activ, la ce barou este înscris, ce competențe are etc.).
De asemenea, platforma Tabloul avocaților permite căutarea alfabetic și pe județe, așa că cei interesați pot găsi avocați autorizați din toată țara care să le ofere consultanță. Căutarea poate fi făcută cu ajutorul mai multor filtre, astfel încât clientul să poată găsi rapid avocatul de care are nevoie.
Astfel, în partea stângă a ecranului există o listă de filtre care pot fi bifate în funcție de necesitate. Se începe cu alegerea județului, ulterior căutarea putând fi făcută după "Tabloul avocaților definitivi", "Tabloul avocaților stagiari", "Tabloul avocaților străini" (cei care au obținut titlul profesional în afara României), "Tabloul avocaților incompatibili" (care au fost suspendați sau care nu și-au exercitat niciodată profesia) și "Tabloul avocaților radiați".
În plus, pe această platformă pot fi găsiți atât avocații cu drept de exercitare a profesiei, cât și cei fără drept de exercitare.
În cadrul listei de filtre pot fi bifate mai multe opțiuni, astfel încât utilizatorul să poată efectua o căutare cât mai specifică. De exemplu, căutarea se poate face și după formele de exercitare a profesiei (cabinet individual, cabinete asociate, cabinete grupate, societate civilă profesională de avocați sau societate civilă profesională de avocați cu răspundere limitată).
După ce căutarea a fost efectuată, din lista de avocați afișată se apasă click pe numele unui avocat. Se va deschide o pagină cu toate datele sale de contact și cu denumirea baroului în care este înscris.
După cum informează UNBR, consultanța juridică este domeniu rezervat avocaților, așa încât nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanța juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist.
Din acest motiv, UNBR avertizează firmele care practică consultanță juridică în mod ilegal să-și retragă imediat ofertele din mediul online. Continuarea unor asemenea activități constituie infracțiune și se pedepsește potrivit legii penale.
Totodată, UNBR anunță că va începe în scurt timp o amplă campanie de identificare a acestor firme și va uza de toate instrumentele legale pentru aplicarea sancțiunilor penale și civile, inclusiv radierea numelor de domenii care induc publicul în eroare cu privire la natura serviciilor oferite.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (1)