Ultimele modificări în privința programului IMM Invest vizează, printre altele, și obligații suplimentare pentru firmele care vor să beneficieze de pe urma acestei scheme de ajutor de stat.
Conform Ordonanței de urgență nr. 42/2020, pentru a fi eligibili pentru programul IMM Invest, firmele interesate trebuie, printre altele, să depună „un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariaților în funcție de evoluția activității curente a acesteia”.
Așadar, este foarte important pentru cei care vor să aplice pentru program să se asigure că ei nu au mai disponibilizat angajați de la 4 aprilie, data la care a intrat în vigoare ordonanța menționată mai sus.
Acest lucru este foarte important de luat în considerare, din cauză că, la acest moment, nu au început înscrierile pentru program. În acest context, s-ar putea ca angajatorii să creadă - în mod eronat - că obligația de indisponibilizare se aplică de la momentul înscrierii în program, adică de la o dată viitoare, lucru care, cum am arătat, este greșit.
Bineînțeles, acest lucru nu trebuie înțeles ca fiind o obligație de păstrat angajații, în orice circumstanță, pentru că cei din urmă pot să plece din propria lor intenție, prin depunere demisiei. Aici nu angajatorul este cel care, tehnic, își disponibilizează salariații, ci încetarea relației de muncă are loc din inițiativa acestora.
După aceea, din cum e formulată prevederea, se pare că schema de ajutor de stat va fi valabilă și pentru cei care își trimit angajații în șomaj tehnic, având în vedere că acest lucru nu înseamnă disponibilizarea salariaților, ci doar suspendarea contractului de muncă, însă cu păstrarea relației de muncă între IMM și angajat.
Programul IMM Invest a fost schimbat în ultima perioadă, pentru a facilita accesul IMM-urilor la credite de investiții și pentru capital de lucru. Printre modificări se numără și acoperirea integrală, până la sfârșitul anului 2020, a dobânzii creditelor și a comisionului de risc, de către stat. Mai multe detalii, aici.