Iată care sunt principalele sfaturi care i-ar putea ajuta pe contabili în ceea ce privește îndrumarea IMM-urilor, atât pe termen scurt, cât durează starea de urgență, cât și pe termen mediu, după ce aceasta se va fi încheiat.
1. Informați-vă cu privire la toate opțiunile de ajutor
Organismul național de contabilitate ar trebui să cunoască toate formele de ajutor financiar și nu numai, furnizate de guvernele naționale sau la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să poată atrage atenția asupra oricăror bune practici identificate.
2. Aplicați formele de ajutor disponibile adecvate pentru situația în care se află clientul
Acest ajutor ar putea fi oferit prin: indentificarea variantelor de ajutor disponibile, oferirea opțiunilor de diversificare a activității, accesarea finanțării de urgență furnizată de guverne, renegocierea onorariilor și a planificării plăților.
3. Oferiți sprijin în ceea ce privește supraviețuirea pe termen scurt a afacerii
În acest sens, un contabil ar trebui să pună în evidență măsurile care ar putea face diferența dintre supraviețuire și faliment. Iată câteva exemple:
- accesarea mijloacelor de ajutorare (subvenționarea șomajului tehnic sau amânarea plății chiriei și a contribuțiilor) pentru a maximiza cât mai repede efectele acestora;
- revizuirea și ajustarea previziunilor privind plățile pe care le au de făcut, pentru a determina ce efecte va avea scăderea vânzărilor asupra capacității lor de a-și plăti furnizorii și datoriile. Întreprinderile trebuie să continue să-și plătească furnizorii atunci când pot, pentru a contribui la evitarea unui colaps generalizat al sistemului financiar;
- analizarea modelului de afaceri, astfel încât livrarea bunurilor sau serviciilor să fie fructificată într-o altă variantă, de exemplu online sau prin livrare la domiciliu;
- asigurarea faptului că datele financiare sunt actualizate, în contextul în care multe guverne, inclusiv Guvernul României, propun amânarea unor datorii precum plata chiriilor sau a utilităților (aceste scutiri temporare de la plată s-ar putea dovedi a fi ineficente, în forma lor actuală);
- monitorizarea continuă a situației și informarea clienților cu privire la noi inițiative, astfel încât atunci când se vor fi ridicat restricțiile, aceștia să fie pregătiți să repornească activitatea comercială.
4. Ajutați IMM-urile, însă, și în planificarea pe termen mediu
Printre firmele cel mai afectate din punct de vedere financiar, în această perioadă, sunt IMM-urile. Prin urmare, contabilii ar trebui să contribuie la evitarea aplicării unor măsuri care ar putea afecta întreprinderea pe termen mediu. Iată câteva exemple:
- angajații trebuie păstrați cât mai mult în firmă, pentru că lipsa de personal își va spune cuvântul pe termen mediu și lung. Concedierea angajaților trebuie să fie o măsură la care să se recurgă exclusiv în ultimă instanță;
- rezervele financiare trebuie consolidate, astfel încât întreprinderea să fie pregătită pentru un nou vârf al numărului de cazuri de infectare cu coronavirus chiar și după ce restricțiile actuale sunt ridicate.
5. Ajutați-vă clienții să beneficieze de expertiza întregului ecosistem al IMM-urilor
Contabilul este cel care trebuie să colaboreze și cu alți experți pentru a obține o imagine de asamblu asupra funcționării IMM-ului. De exemplu, ar putea fi indicat să se obțină consiliere juridică pentru a examina clauzele de forță majoră din contractele de afaceri și asigurări.