Ordinul MFP nr. 1.830/2020, ale cărui prevederi se aplică deja, stabilește că, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice pot depune și pot primi online o serie de documente referitoarea la dubla impozitare. Practic, cei care lucrează în străinătate se pot folosi de SPV pentru a comunica mai ușor cu autoritățile fiscale și pentru a depune mai multe cereri, după cum urmează:
- cerere pentru eliberarea certificatului de rezidență fiscală privind aplicarea acordului de evitare a dublei impuneri dintre România și statul cu care România are încheiat acord - acest tip de cerere se poate depune de către rezidenții din România cu statut de persoană fizică, persoană juridică, persoană fizică ce desfășoară activitate independentă, persoană care își desfășoară activitatea în baza unui contract de asociere;
- cerere pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului plătit în România de către persoane juridice străine și de către persoane fizice nerezidente;
- cerere referitoare la eliberarea certificatului privind atestarea desfăşurării activităţii în România de către sediul permanent/sediul permanent desemnat al unei persoane juridice străine.
După cum menționam mai sus, certificatele obținute în baza cererilor care, mai nou, se pot depune și electronic, nu numai prin poștă sau la ghișeu, se emit de către organul fiscal, fie semnate de conducătorul unității fiscale, fie cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat. Certificatele furnizate electronic se emit, de către organele fiscale, tot prin SPV.
Aceste certificate de rezidență fiscală pot fi verificate de către terțe persoane pe site-ul Fiscului, în SPV, la secțiunea "Servicii online", opțiunea "Verificare documente electronice eliberate în SPV". Căutarea se face după numărul de înregistrare al documentului și după codul de indentificare fiscală a persoanei. Certificatele rămân disponibile în SPV timp de un an de zile de la data emiterii.
Notă: Stabilirea rezidenței fiscale este foarte importantă, pentru că, dacă o persoană nu face acest lucru riscă să fie impozitată de două ori. Cu alte cuvinte, dacă ești rezident într-o țară dar lucrezi în alt stat sau dacă ai fost detașat în străinătate pentru o perioadă limitată de timp și nu îți declari rezidența fiscală, poți fi impozitat de fiecare stat în parte.
De aceea, multe țări au încheiat un acord privind dubla impozitare care permite evitarea plătirii impozitelor în două țări. Inclusiv țara noastră are încheiate mai multe convenții de evitare a dublei impozitări cu țări din Uniunea Europeană, dar și cu state care nu fac parte din Uniune. Lista lor se regăsește aici.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)