Obținerea certificatului pentru situații de urgență este foarte ușoară. Redacția avocatnet.ro a arătat, aici, care sunt pașii ce trebuie urmați pentru obținerea online a celor două tipuri de certificate pentru situații de urgență. În esență, solicitarea se face prin depunerea unei declarații pe propria răspundere, din partea firmei interesate. După aceea, certificatul va fi generat automat (însă firmele vor putea fi verificate, ulterior, de autorități dacă au îndeplinit condițiile pentru obținerea certificatului pentru situații de urgență).
Certificatele pentru situații de urgență pot fi obținute de firmele care au fost afectate economic, din cauza măsurilor luate de autorități pentru a răspunde la efectele crizei coronavirus, ele fiind necesare în mai multe situații.
1) Recalcularea impozitului specific anual, pentru firme (active în domeniul alimentației și/sau al turismului), prin înlăturarea perioadei de inactivitate (care a avut loc pe timpul stării de urgență). Firmele la care am făcut referire înainte pot, dacă dețin certificatul pentru situații de urgență, să obțină recalculcarea impozitului specific pe care trebuie să-l plătească, în sensul că pot să înlăture perioada de inactivitate din 2020 din calculul acelui impozit, dacă aceasta a avut loc pe perioada stării de urgență. Însă întreruperea activității nu trebuie să fi fost totală, ci poate să fi fost și parțială.
2) IMM-urile (poate fi găsită aici o detaliere a ce înseamnă, exact, „IMM”) pot beneficia de amânarea plății chiriilor pentru sediile principale și secundare și a plății serviciilor pentru utilități. Deținerea certificatului pentru situații de urgență este doar una din condițiile pentru obținerea amânării la plată.
3) Tot IMM-urile beneficiază de o măsură de protecție atunci când partenerul contractual nu își execută obligațiile, invocând forța majoră. Principalul efect al invocării forței majore este că partea care datorează ceva va fi scuzată pentru neîndeplinirea obligației și nu va răspunde pentru acest lucru. Însă, dacă partea căreia i se datorează ceva este un IMM ce deține certificatul pentru situații de urgență, partenerul contractual nu poate invoca forța majoră decât după ce a încercat renegocierea contractului cu acel IMM.
4) Obținerea unei alte facilități de care depinde deținerea certificatului pentru situații de urgență este amânarea ratelor la bănci pentru firme. Firmele care îndeplinesc anumite condiții, printre care și deținerea certificatului menționt anterior, pot obține amânarea plății ratelor la bănci, până la sfârșitul anului 2020.
5) Certificatele pentru situații de urgență pot fi folosite și în relațiile cu partenerii comerciali. Acest lucru se întâmplă din cauză că multe firme ar putea fi afectate economic până în punctul în care nu își mai pot executa (la termen) obligațiile față de partenerii comerciali. Deținerea certificatului pentru situații de urgență s-ar putea să le ajute cu justificarea neîndeplinirii obligațiilor, însă totul depinde de situația concretă.
6) Foarte probabil, multe din facilitățile care ar mai putea fi acordate, în viitor, de stat vor depinde de deținerea certificatelor pentru situații de urgență. Cu alte cuvinte, obținerea acelor certificate s-ar putea să le ajute pe firme și în viitor, în cazul în care vor mai fi acordate facilități și, foarte posibil, vor depinde de obținerea certificatelor la care m-am referit înainte.
Important: Certificatul nu mai este necesar în obținerea subvențiilor de la stat pentru plata șomajului tehnic. Inițial, se punea problema ca aceste subvenții să se acorde în baza deținerii certificatului pentru situații de urgență, însă o astfel de condiție nu s-a impus, până la urmă.
Comentarii articol (1)