Mai exact, firmele care sunt afectate direct sau indirect de epidemia de coronavirus pot cere subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic. Companiile pot cere acești bani de la stat doar pe perioada în care este instituită starea de urgență.
În plus, după cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 32/2020, de la începutul acestei luni, regulile inițiale pentru acordarea banilor de la stat pentru șomajul tehnic au fost simplificate, printre cele mai importante schimbări numărându-se eliminarea necesității prezentării unui certificat de stare de urgență și obțierea mai rapidă a banilor ceruți lunar de angajatori pentru plata indemnizațiilor de șomaj tehnic.
1. Șomajul tehnic se acordă pentru un singur motiv legal de suspendare a contractului de muncă
Este vorba, mai precis, de situația în care angajatorul trebuie să suspende contractul individual de muncă (CIM) din cauza "întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare", așa cum stabilește Codul muncii în vigoare.
Așadar, acesta este singurul motiv legal pentru care angajatorii pot trimite salariații în șomaj tehnic, aceștia urmând să primească o indemnizație de 75% din salariul de bază. Dacă suspendă contractele de muncă din oricare alt motiv, angajatorilor li se refuză plata banilor de șomaj tehnic de la stat.
2. Banii se primesc doar pentru zilele de stare de urgență
După cum apare în Ordonanța de urgență a Guvernului 30/2020, indemnizațiile de șomaj tehnic sunt acoperite, la cerere, din banii statului, numai pentru perioada stării de urgență.
Astfel, ținând cont de faptul că starea de urgență a fost instituită din 16 martie, timp de o lună, dar președintele statului a anunțat că această perioadă se va prelungi cu încă 30 de zile, angajatorii vor putea primi bani de la stat pentru perioada 13-31 martie, pentru toată luna aprilie și pentru intervalul 1-14 mai.
3. Firmele pot cere bani de șomaj tehnic fix pentru zilele de suspendare a CIM
Altfel spus, banii pentru plata indemnizațiilor de șomaj tehnic nu acoperă automat toată perioada stării de urgență, dacă unii salariați sau toți salariații au continuat să lucreze în timpul stării de urgență.
Așa cum subliniază și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, într-o postare recentă pe Facebook, "(ș)omajul tehnic poate fi acordat începând cu 16 martie, ziua în care a intrat în vigoare starea de urgență, cu condiția ca angajatorul să fi suspendat încă din acea zi contractele de muncă ale salariaților. În cazul în care contractele de muncă au fost suspendate în data de 20 martie, aceasta va fi prima zi luată în calcul pentru plata șomajului tehnic".
4. Care-i procedura lunară de urmat pentru obținerea banilor
Procedura lunară de solicitare a banilor de șomaj tehnic pentru salariați poate fi utiliztă de la începutul acestei luni. Mai exact, potrivit acesteia, angajatorii trebuie să trimită prin e-mail, la agenția teritorială de muncă din zona lor, sau să încarce pe o pagină oficială dedicată mai multe documente, și anume, o cerere, o declarație pe propria răspundere și o listă cu salariații aflați în șomaj tehnic.
Solicitarea se poate face acum pentru indemnizațiile de șomaj tehnic aferente perioadei 16-31 martie 2020, banii de la stat urmând să vină în cel mult 15 zile.
5. Cererile pentru subvenție trebuie semnate de reprezentantul legal al firmei
Așa cum reiese din OUG 30/2020, pentru a putea primi banii pentru indemnizația de șomaj tehnic, angajatorii trebuie să se asigure că documentele depuse la autorități, respectiv cererea și declarația pe propria răspundere, sunt semnate de reprezentantul legal al firmei.
Autoritățile susțin că doar reprezentantul legal își poate asuma veridicitatea și corectitudinea datelor conținute în astfel de documente și că, de asemenea, în cazul existenței unor inadvertențe între cele declarate și realitate, acesta va putea răspunde penal.
6. Se recomandă utilizarea aplicației oficiale a Guvernului
La începutul acestei luni, Executivul a pus la dispoziția angajatorilor ce vor să ceară bani de la stat pentru plata indemnizațiilor de șomaj tehnic o pagină special dedicată acestei acțiuni.
Solicitarea de acordare a ajutorului pentru plata șomajului tehnic făcută online presupune, pentru angajatori, parcurgerea câtorva pași simpli și furnizarea documentelor prezentate anterior (punctul 4), respectiv o cerere, o declarație pe propria răspundere și o listă cu salariații aflați în șomaj tehnic.
7. Taxele se vor plăti din banii primiți de la stat
Angajatorii în dificultate vor primi de stat bani pentru acoperirea indemnizațiilor de șomaj tehnic, dar pentru acestea se datorează contribuția la pensii (cotă: 25%), contribuția la sănătate (cotă: 10%) și impozitul pe venit (cotă: 10%, care se aplică la suma rămasă după scăderea din indemnizația brută a contribuțiilor de pensii și sănătate).
Totuși, aceștia nu vor trebui să plătească din alți bani taxele, ci vor primi de la autorități indemnizațiile brute, vor plăti salariaților indemnizațiile nete și apoi vor returna statului taxele aferente.
8. Chiar dacă-i plafonat, șomajul tehnic de la stat poate fi suplimentat de angajator
Banii primiți de angajatori de la stat pot acoperi indemnizația de șomaj tehnic a salariaților doar până la o limită maximă de 4.072 de lei brut. Chiar dacă există această limitare, după cum se precizează în OUG 30/2020, angajatorul poate suplimenta, dacă vrea și își permite, indemnizația pe cheltuiala proprie.
În situația în care angajatorul suplimentează indemnizația brută acoperită de stat, până se atinge acel 75% din salariul de bază, trebuie subliniat că suma respectivă implică impozit pe venit, contribuția la pensii, contribuția la sănătate și contribuția la muncă (în cotă de 2,25%), taxe ce vor fi susținute de firmă.
9. Salariații aflați în șomaj tehnic pot fi rechemați oricând la serviciu
Salariații care, ulterior deciziei angajatorului de a-și reduce activitatea, au intrat în șomaj tehnic sunt în continuare în relație contractuală cu acesta, astfel că, oricând se decide reluarea activității, salariatul poate fi rechemat la muncă.
Dacă acesta din urmă nu mai dorește să revină din șomajul tehnic la locul de muncă anterior, la solicitarea angajatorului, el poate oricând să-și depună demisia.
Comentarii articol (1)