Indemnizația pentru profesioniști din OUG nr. 30/2020 e de 75% din câștigul salarial mediu brut (nu toți vor primi însă aceiași bani de la stat pentru că depinde și de perioada efectivă de întrerupere a activității), dar așa cum indică ordonanța suma de bani acordată este o valoare brută.
După încasare, beneficiarii trebuie să păstreze totuși niște bani pentru a plăti la Fisc impozit și contribuții la pensii și sănătate pentru aceștia. Nu se știe însă momentan cum anume se vor plăti acești bani - dacă prin declarația unică, spre exemplu, care să fie adaptată în acest sens, ori printr-un formular special. Fiscul nu a prezentat momentan în dezbatere niciun proiect normativ în acest sens.
Cererile pentru banii pe martie (16-31 martie) nu se mai pot depune, iar banii pentru aprilie vor putea fi ceruți, cel mai probabil, în primele zile din mai. Până vinerea trecută, potrivit autorităților, peste 65.000 de cereri au fost făcute pentru acordarea acestor bani și peste 90% dintre ele au venit de la PFA-uri.
Banii sunt ceruți de la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială (nu de la cele de ocupare a forței de muncă), în baza unei declarații pe propria răspundere, printre altele. Practic în declarație se înscrie faptul că, urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență, activitatea desfășurată a fost întreruptă începând de la o anumită dată.
În fine, perioada de stare de urgență cauzată de epidemia de coronavirus, care era programată să țină între 16 martie și 14 aprilie 2020, va fi prelungită cu încă 30 de zile, conform unui decret semnat azi de președintele României, Klaus Iohannis. Asta înseamnă că starea de urgență va dura până în ziua de 14 mai 2020.