De fapt, așa cum apare într-un comunicat recent al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, spre sfârșitul lunii martie, un bărbat ce voia să plece din unitatea de primiri urgențe a Spitalului Clinic Județean Cluj-Napoca a amenințat un polițist local, care încerca să-l oprească, "cu transmiterea bolii infectocontagioase Covid-19, prin tuşirea intenţionată, după înlăturarea măştii de protecţie, în direcţia feţei poliţistul local, de la o distanţă de aproximativ un metru, doi metri (...)".
Pentru acest gest, bărbatul a fost condamnat la şase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, stabilindu-se un termen de supraveghere de doi ani. Totodată, acesta va trebui să urmeze un curs de pregătire școlară sau de calificare profesională și să presteze muncă în folosul comunității, timp de 60 de zile.
Astfel de gesturi se pot încadra, potrivit Codului penal, la infracțiunea de ultraj. De altfel, legislația definește ultrajul ca fiind "(a)menințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu".
De asemenea, legislația penală în vigoare stabilește că aceleași gesturi, dar îndreptate asupra bunurilor unui funcționar public, în scop de intimidare sau de răzbunare, ori asupra unui membru de familie al acestuia reprezintă tot ultraj.
Comentarii articol (0)