Această situație a fost expusă de un utilizator pe forumul avocatnet.ro, mai exact, acesta întreabă dacă una dintre colege, care ar trebui să revină dintr-un concediu medical de șase luni, poate fi trimisă în șomaj tehnic imediat după revenire, respectiv în prima zi lucrătoare.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care toți ceilalți salariați ai firmei care desfășoară același fel de activitate au fost deja trecuți în șomaj tehnic, deoarece ei nu mai pot lucra în această perioadă, în cazul lor, nefiind posibil lucrul de acasă.
După cum confirmă și consilierul juridic Cornel Vasile, este legală trecerea angajatei "în șomaj tehnic din prima zi lucrătoare ulterioară ultimei zile de concediu medical".
De alfel, Codul muncii în vigoare stabilește că nu pot fi luate măsuri ce vizează un salariat, inclusiv concedierea și trecerea în șomaj tehnic, printre altele, "pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical", dar nu impune alte restricții în perioada imediat următoare revenirii la muncă. Așadar, trecerea în șomaj tehnic poate fi făcută din prima zi lucrătoare de după perioada acoperită de concediul medical.
În aceste zile, în care multe firme sunt afectate de criza provocată de extinderea epidemiei de coronavirus în țara noastră, autoritățile au decis ca statul să suporte cheltuielile firmelor legate de plata indemnizației de șomaj tehnic pentru salariați, regulile pentru obținerea banilor fiind simplificate recent.
Pe perioada șomajului tehnic, angajatorul trebuie să achite salariatului o indemnizație de 75% din salariul de bază, banii primiți de firme de la stat putând acoperi indemnizația de șomaj tehnic numai în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut și doar pe perioada în care se aplică starea de urgență.