Procedura de acordare a șomajului tehnic este reglementată prin Codul muncii, chiar dacă nu poartă exact această denumire. Este vorba, de fapt, despre reducerea sau întreruperea temporară a activității, din inițiativa angajatorului, în anumite situații specificice, cum ar fi cele de natură financiară. Dacă salariatul a fost trimis în șomaj tehnic, fiindu-i suspendat temporar contractul de muncă, angajatorul trebuie să-i asigure o indemnizație „ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”. În Codul muncii nu este prevăzută o perioadă minimă de cotizare pentru salariații care primesc șomaj tehnic.
Acest lucru a fost subliniat și de consilierul juridic Cornel Vasile, pe forumul avocatnet.ro, ca răspuns la o situație semnalată de unul dintre cititorii noștri, potrivit căreia angajatorul a motivat ca nu îi poate acorda șomaj tehnic, pentru că nu a efectuat stagiul minim de cotizare. Acest lucru se aplică numai în cazul indemnizației de șomaj pe care o persoană rămasă fără loc de muncă o solicită personal de la agențiile teritoariale de muncă.
Conform Legii nr. 76/2002, pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj, cei fără loc de muncă trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare, respectiv cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii. Excepție de la această regulă fac absolvenții în vârstă de cel puțin 16 ani, care nu s-au putut angaja într-o perioadă de 60 de zile de la terminarea școlii. Pentru ei nu este necesar niciun stagiu de cotizare.
Așadar, somajul tehnic și șomajul obișnuit sunt două noțiuni diferite, primul fiind solicitat de angajator, iar cel de-al doilea fiind cerut de persoanele rămase deja fără loc de muncă, procedură în care angajatorul nu mai este deloc implicat.
Dacă ne referim la situația actuală în care ne aflăm, în contextul declarării stării de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, Guvernul vine în sprijinul angajatorilor, suportând indemnizația aferentă șomajului tehnic în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferența (dacă vor și dacă au bani destui).
Potrivit OUG nr. 30/2020, indemnizația de șomaj tehnic se acordă, la cerere, exclusiv pe perioada stării de urgență firmelor a căror activitate a fost afectată de criza provocată de epidemia de coronavirus. Practic, firma este cea care solicită acest ajutor pentru salariații săi, iar banii ajung în primă instanță la angajator și apoi la salariat.
Notă. România se află în stare de urgență până pe data de 14 mai 2020, după ce a fost prelungită cu încă 30 de zile la data de 14 aprilie 2020, când era programată să se încheie.
Comentarii articol (2)