Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 48/2020 prevede, printre altele, că pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități.
Dacă măsura trebuia să se aplice inițial până la 13 iunie 2020, aceasta a fost prelungită până la 25 iunie, prin OUG 90/2020, până la 25 octombrie, prin OUG 99/2020, iar cel mai recent până la 25 decembrie, prin OUG 181/2020.
„Pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate până la împlinirea termenului prevăzut la art. XIII alin. (1) (25 decembrie 2020 - n. red.) nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități conform Codului de procedură fiscală. În acest caz, până la primul termen de plată după expirarea termenului prevăzut la art. XIII alin. (1) (25 decembrie 2020 - n. red.), organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de eșalonare, cu respectarea perioadei de eșalonare aprobate. Noul grafic de eșalonare se comunică debitorului prin decizia organului fiscal”, prevede ordonanța inițială.
Măsura trebuia să se aplice atât pe perioada stării de urgență, cât și 30 de zile de la terminarea acesteia. Asta ar fi însemnat până la data de 13 iunie 2020, dar termenul a fost mutat de Guvern de mai multe ori.
Condițiile de menținere a valabilității eșalonărilor la plată acordate potrivit legii sunt, de asemenea, suspendate până la 25 decembrie 2020.
În principiu, conform legislației fiscale în vigoare, dacă respectă anumite condiții, contribuabilii au posibilitatea de a plăti datoriile scadente către Fisc și în rate, nu doar într-o singură plată. Printre avantajele eșalonării la plată se numără gestionarea mai eficientă a fondurilor și evitarea executării silite.