Ordonanța de urgență nr. 48/2020, document publicat joi în Monitorul Oficial, dă posibilitatea firmelor, în situația economică dificilă generată de epidemia de coronavirus, să-și recalculeze impozitul specific anual și, în consecință, și plățile semestriale, pentru a reduce impactul acestuia asupra finanțelor generale, dar în special asupra cash-flow-ului.
Mai exact, din calculul acestui impozit pe 2020 se poate elimina acum, potrivit OUG-ului, perioada din starea de urgență în care firma a fost nevoită să-și întrerupă activitatea, indiferent dacă activitatea a fost întreruptă total sau doar parțial.
Astfel, pentru aplicarea acestei măsuri, respectiv eliminarea perioadelor inactive din impozitul specific, firmele trebuie să-l împartă la 365 de zile calendaristice, valoarea acestuia pe zi, aflată în urma calcului, înmulțindu-se apoi cu numărul de zile în care firma a avut activitate.
Impozit specific / 365 de zile = Valoarea impozitului pe zi | Impozit specific 2020 = Valoare impozit pe zi * Numărul de zile de activitate |
Perioada în care contribuabilii au avut activitate se află, după cum scrie în actul normativ, "prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile aferent perioadei în care aceștia au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate".
E interesant de observat faptul că, deși 2020 e un an bisect și are 366 de zile (februarie a avut 29 de zile), iar impozitul despre care vorbim este cel aferent acestui an, toate formulele din OUG 48/2020 iau în calcul un an obișnuit, ce are doar 365 de zile.
Pentru a putea beneficia de recalcularea impozitului specific, firmele care și-au întrerupt activitatea în perioada stării de urgență trebuie să obțină certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și să nu se afle în insolvență.
Potrivit Legii 170/2016, firmele care trebuie să aplice impozitul specific în acest an sunt cele care, la sfârșitul anului 2019, aveau înscrisă, în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre activitățile din domeniul alimentației și/sau cel al turismului.