Vorbim de indemnizația lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut pe care o pot cere persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale, în primul rând. Alți beneficiari sunt cei cu contracte sportive, cei care câștigă exclusiv din contracte de drepturi de autor, avocații (vizați de ultimele modificări aduse acestei ordonanțe), precum și cei care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005.
Ordonanța 30 a pus probleme de interpretare ca sferă de aplicare a beneficiului încă de când a fost dată, în martie, de Guvern. Pentru că termenul folosit pentru a desemna beneficiarii este acela de "profesionist". Potrivit Codului civil (la care trimite ordonanța), profesionistul este cel care exploatează o întreprindere ("Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una ori mai multe persoane, a unei activități organizate ce constă în producerea, administrarea sau înstrăinarea de bunuri ori în prestarea de servicii, indiferent dacă are ori nu un scop lucrativ", se explică în Cod). Mai departe, în Legea de punere în aplicare a Codului civil (Legea nr. 71/21011) scrie că noțiunea "profesionist" include "categoriile de comerciant, întreprinzător, operator economic, precum și orice alte persoane autorizate să desfășoare activități economice sau profesionale, astfel cum aceste noțiuni sunt prevăzute de lege, la data intrării în vigoare a Codului civil".
Într-o conferință din 31 martie, un reprezentant al Ministerului Muncii indica înspre aplicabilitatea largă a acestei indemnizații ("toată lumea") și oferea exemplul cabinetelor medicale, de pildă, alături de al PFA-urilor, profesiilor liberale ș.a. menționate mai sus. Nu menționa însă nimic de administratorii firmelor sau de asociații unici ai acestora.
În ultimele săptămâni, discuția dacă se acordă sau nu banii acestora, care sunt, în fapt, deținătorii SRL-urilor afectate și care nu au altă legătură cu firma, un contract de muncă, mai exact, a fost deschisă și redeschisă de nenumărate ori. Personal, am constatat că majoritatea contabililor le-au spus clienților lor în astfel de situații că nu pot primi acești bani, unii dintre ei primind oricum răspuns în acest sens de la agențiile de plăți (totuși, agențiile au fost reticente și în a încuviința plăți către avocați, deși era destul de clar că se încadrau în termenii ordonanței, dar pentru care Guvernul a venit recent, prin OUG 53, cu clarificări).
Principala problemă juridică ce împiedică includerea administratorilor de firme sau asociaților unici în categoria beneficiarilor-profesioniști este raportul acestora cu societatea: aceștia acționează în numele societății, administrează treburile societății, reprezintă firma în anumite circumstanțe, dar funcțiunile acestora nu se încadrează în noțiunea de exploatare a unei întreprinderi.
Destui dintre cei care dețin mici firme, SRL-uri, nu sunt angajați ai acestora - în special, din rațiuni financiare, pentru a nu mai plăti un rând de taxe la stat, așa cum, de pildă, mulți consideră că nu văd sensul plății unui impozit pe venit din moment ce plătesc impozitul pe dividende. Totuși, banii primiți de administrator se taxează similar salariilor, potrivit Codului fiscal. Acesta lucrează pentru societate în baza unui contract de mandat (cum se face numirea unui administrator la o firmă,
Din cauza restricțiilor privind anumite activități, sunt SRL-uri care și-au văzut activitatea oprită în această perioadă, fără posibilitatea de a muta business-ul în online, de la distanță. Deocamdată, însă, nu există un tip de venit pe care aceștia să-l primească de la stat pe perioada cât nu-și mai pot desfășura activitatea și nu mai au încasări.