Concret, Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 55/2020, care se aplică deja, stabilește acordarea ajutorului de deces și pentru persoanele decedate în perioada stării de urgență, chiar dacă, la data decesului, nu mai erau asigurate în sistemul public de pensii.
Totuși, pentru a se putea primi ajutorul de deces, trebuie ca persoana să fi fost asigurată în ultima lună calendaristică anterioară stării de urgență, indiferent de stagiul de cotizare realizat. În condițiile în care starea de urgență a fost decretată în luna martie, vorbim de un stagiu de cotizare realizat în luna februarie.
Apoi, pentru a evita interacțiunea directă, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor sunt obligate să transmită casei teritoriale de pensii competente, în funcție de domiciliul persoanei decedate, copia certificatului de deces, prin poșta electronică, pentru stabilirea pensiilor de urmaș și pentru acordarea ajutorului de deces. Obligația se suspendă în 30 de zile de la ridicarea stării de urgență, cel mai probabil, spre jumătatea lunii iunie.
De asemenea, așa cum prevede documentul Guvernului, pe perioada stării de urgență, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaș, se suspendă termenele și procedurile pentru revizuirea medicală, suspendarea urmând să înceteze tot în 30 de zile de la ridicarea stării de urgență.
Totodată, valabilitatea deciziilor privind capacitatea de muncă emise de medicul expert al asigurărilor sociale care "expiră" pe perioada stării de urgență se prelungește cu 30 de zile de la ridicarea restricțiilor.
Tot în 30 de zile de la ridicarea stării de urgență vor trebui să facă dovada continuării studiilor și copiii urmași pentru care plata pensiei de urmaș se face fără această dovadă.
În perioada aplicării stării de urgență, certificatele de concediu pentru cazurile de accident de muncă sau boală profesională se transmit prin poștă sau prin mijloace electronice, iar pentru recuperarea indemnizațiilor nu mai este nevoie de avizarea documentelor.
Nu în ultimul rând, pe perioda stării de urgență, despăgubirea în caz de deces provocat de accidente de muncă și boli profesionale se acordă la cererea persoanei îndreptățite în baza documentelor transmise tot prin poștă sau mijloace electronice.
Comentarii articol (0)