Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor - DRPCIV
Un prim exemplu de astfel de instituție este DRPCIV, care, începând cu această săptămână, reia treptat activitățile de relații cu publicul la toate serviciile publice comunitare, cu excepția celor aflate în zone cu restricții, adică în carantină.
În momentul de față, prioritatea DRPCIV este, așa cum reiese dintr-un comunicat recent al instituției, “creșterea capacității de preluare a solicitărilor pe linie de înmatriculari/ preschimbări permise de conducere, prin readucerea în activitate a personalului propriu delegat la alte structuri ca forțe de sprijin pe perioada stării de urgență (...)”.
Cei ce au treabă la DRPCIV trebuie să știe că, în următoarea perioadă, vor fi primiți doar în baza unei programări online, iar accesul se va face în grupuri mici, formate din cel mult zece persoane.
Direcția de permise anunță, totodată, că activitatea de examinare în vederea obținerii permisului auto se va relua, cel mai probabil, de luna viitoare, într-o primă fază fiind examinați cei care au fost deja declarați admiși la proba teoretică și programați la traseu pe durata stării de urgență.
Cât despre valabilitatea documentelor emise de unitățile sale, în condițiile în care a reluat parțial activitatea și există riscul aglomerării sediilor, DRPCIV reamintește că aceasta se menține pe o perioadă de:
- 90 de zile de la data încetării stării de urgență (14 mai), în cazul permiselor de conducere;
- 45 de zile de la data încetării stării de urgență, pentru autorizațiile de circulație provizorie.
Casa Națională de Pensii Publice - CNPP
De asemenea, odată cu trecerea la starea de alertă, își reiau gradual activitatea de relaţii cu publicul și toate instituțiile care funcționează în cadrul sistemului public de pensii.
Potrivit informațiilor ce se pot găsi pe site-ul CNPP, accesul în spaţiile închise va fi asigurat în condiţii de siguranţă sanitară și distanţare fizică, iar activitățile prioritare în această perioadă sunt:
- depunerea dosarelor de pensii și a cererilor de recalculare care presupun anexarea unor documente originale;
- activitatea de expertiză medicală, în cazul pensiilor de invaliditate;
- solicitarea ajutoarelor de deces.
În același timp, CNPP reamintește că, pe lângă deplasarea la sediile sale, acum există și posibilitatea:
- transmiterii cererilor și a documentelor prin intermediul serviciilor poștale, de curierat și poștă electronică, facilitând accesul la serviciile caselor teritoriale de pensii și pentru persoanele care nu se pot deplasa la sediile acestora;
- plăţii prin cont bancar a contribuţiilor de asigurări sociale și a ajutoarelor de deces.
Oficiul Național al Registrului Comerțului - ONRC
O altă instituție care, odată cu ridicarea stăriide urgență, a reluat parțial activitățile cu publicul este ONRC. Mai exact, după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, document care conține măsurile ce trebuie luate începând de vineri, timp de șase luni după eliminarea stării de urgență (14 mai), respectiv până în noiembrie, activitatea oficiului registrului comerțului se derulează în principal prin mijloace electronice și prin corespondență.
Același act normativ stabilește și că activitatea de lucru cu publicul la ghișeele instituției se derulează pe parcursul unui program de lucru de patru ore, fracționat în două intervale orare, iar în perioada cuprinsă între acestea se dezinfectează spațiile în care au fost primite persoanele.
Totodată, accesul publicului se realizează în mod organizat, în limita numărului ghișeelor funcționale, cu prezența unei singure persoane la ghișeu.
Așa cum apare pe site-ul ONRC, programul instituției este:
- luni-joi: 09:00-11:00 și 12:00-14:00;
- vineri: 08:00-10:00 și 11:00-13:00.
Pe lângă instituțiile amintite mai sus, activitatea a fost reluată, cu ceva limitări, și în majoritatea primăriilor, direcțiilor de taxe și impozite sau chiar a caselor de ajutor reciproc.
Comentarii articol (1)