Într-o primă fază, indemnizația primită de salariații ce sunt nevoiți să stea acasă pentru a-și supraveghea copiii, la suspendarea cursurilor școlare, este plătită de angajator, potrivit Legii 19/2020 și a normelor sale de aplicare, urmând ca acesta să deconteze de la stat indemnizația netă plătită salariatului, nu și taxele aferente.
În acest sens, prin intermediul Ordinului Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 389/2020, ce a fost publicat joi în Monitorul Oficial, lista angajaților care au beneficiat de zilele libere, precum și indemnizația acordată pe această perioadă, unul dintre documentele necesar decontării, a fost modificată, în sensul adăugării mai multor câmpuri, în care sunt menționate valoarea indemnizației brute aferente zilelor libere și valoarea indemnizației nete plătite angajatului.
Astfel, acum, lista angajaților care au beneficiat de zilele libere conține următoarele coloane (modelul actual poate fi găsit la sfârșitul acestui articol):
- număr curent;
- numele și prenumele angajatului ce beneficiază de zile libere;
- codul numeric personal al angajatului ce beneficiază de zile libere;
- numele și prenumele celuilalt părinte;
- codul numeric personal al celuilalt părinte;
- numele și prenumele copilului;
- codul numeric personal al copilului;
- salariul de bază corespunzător locului de muncă;
- perioada pentru care se acordă indemnizația;
- numărul de zile libere plătite;
- indemnizația brută aferentă zilelor libere;
- contribuția de asigurări sociale reținută;
- contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută;
- impozitul pe venit reținut;
- indemnizația netă efectiv plătită salariatului.
Anterior, documentul conținea mai puține rubrici, respectiv număr curent, numele și prenumele părintelui, perioada pentru care se acordă indemnizația, numele și prenumele celuilalt părinte, codul numeric personal, numele și prenumele copilului/ copiilor și codul numeric personal al acestuia.
Indemnizația pentru liberele plătite este echivalentul zilnic al 75% din salariul de bază, dar fără să depășească echivalentul zilnic al 75% din câștigul salarial mediu brut, adică 4.072 de lei în anul 2020, decontarea acesteia făcându-se în cel mult 60 de zile.
Pentru decontare, angajatorii trebuie să depună, pe lângă lista de mai sus, și o cerere-tip semnată de reprezentantul legal, care să conțină datele de identificare ale angajatorului, declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista beneficiarilor conține persoanele care îndeplinesc condițiile legale pentru acordarea liberelor plătite, copii de pe statele de plată din care să reiasă acordarea indemnizației nete și dovada plății contribuțiilor și impozitelor pentru indemnizațiile aferente lunii pentru care se cere decontarea.
Zilele libere plătite se acordă salariaților ce au copii de până la 12 ani, în cazul suspendării cursurilor și, cu excepția existenței unei stări de urgență, numai pe perioada anului școlar, nu și pe perioada vacanțelor.