Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a confirmat astăzi cele spune recent de președintele țării, respectiv faptul că va fi prelungită aplicarea măsurii de plată de la stat a indemnizației de șomaj tehnic și după trecerea de la stare de urgență la cea de alertă, programată pentru vineri. Totodată, premierul a lansat și o dată exactă până la care se va prelungi măsura, mai exact, până la 1 iunie.
Totuși, chiar și după această dată vor exista firme ce vor primi bani de la stat pentru plata indemnizațiilor de șomaj tehnic. Concret, aici vorbim despre companiile ce activează în domenii în care se păstrează restricțiile, de exemplu, cele din domeniul spectacolelor și evenimentelor culturale, restaurantele etc.
Așa cum spuneam, măsura prelungirii perioadei în care se acordă sprijinul pentru ajutorul de șomaj fusese anunțată anterior de Klaus Iohannis. „Vom păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vom introduce și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă”, declarase, în data de 5 mai, președintele țării.
De aici, însă, se pare că doar indemnizația acordată salariaților trimiși în șomaj tehnic va fi suportată, în continuare, de către stat. Președintele nu a specificat, însă, ce se întâmplă cu celelalte indemnizații, care sunt acordate pentru diverși profesioniști, cum sunt, de exemplu, avocații.
Indemnizația de șomaj tehnic li se acordă salariaților cărora le-a fost suspendat contractul de muncă, de către angajator, dar care nu încetează relația cu cel din urmă. Cu alte cuvinte, astfel de salariați nu muncesc, pe perioada în care le este suspendat contractul de muncă, însă relația de muncă este păstrată, putând fi rechemați oricând la serviciu.
Pe perioada stării de urgență și, se pare, și ulterior, indemnizația de șomaj tehnic pentru angajatorii aflați în dificultate din cauza situației create de efectele coronavirus este acoperită de stat, în proproție de cel mult 75% din câștigul salarial mediu brut.
Comentarii articol (2)