„Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și ele vor fi stabilite în baza Ordonanței 21, care reglementează situațiile de urgență, răspunsul autorităților la situațiile de urgență și care stabilesc starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de această epidemie”, a declarat azi Ludovic Orban, premierul României, la începutul unei ședințe a Guvernului.
Practic, comitetul și ministerele vor emite toate măsurile de protecție care vor trebui respectate de persoanele fizice și firme odată cu trecerea la starea de alertă. De exemplu, este vorba de funcționarea transportului public, a spațiilor comerciale, a hotelurilor și a frizeriilor.
În același timp, unele ajutoare de stat acordate în timpul stării de urgență, pentru firme și persoanele fizice, vor fi prelungite cel puțin până la finalul lunii mai 2020. Un exemplu concret este cel al subvenționării indemnizațiilor de șomaj tehnic la cererea angajatorilor care au salariați suspendați.
„Astăzi va trebui să adoptăm ordonanța de urgență prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă. În special acele măsuri care vizează drepturi ale cetățenilor, facilități pe care le-am acordat în perioada stării de urgență și pe care le vom prelungi și dincolo de starea de urgență”, a adăugat Ludovic Orban.
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului 21/2004, Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă poate declara starea de alertă la nivel național, în baza acordului premierului României.
Practic, Guvernul a decis să instituie starea de alertă în baza legislației actuale, pentru a evita apariția unui vid legislativ. Practic, un asemenea vid risca să apară dacă nu se lua nicio măsură în așteptarea intrării în vigoare a legii speciale adoptate miercuri de Parlament. Legea respectivă a fost adoptată ieri, dar până va intra în vigoare mai durează câteva zile.
Starea de urgență a început pe 16 martie și se va încheia odată cu ziua de astăzi.
Comentarii articol (4)