avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj tehnic din 15 mai 2020
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj tehnic din 15 mai 2020

Buna dimineata,
Va adresez urmatoarea intrebare: Se va mai putea beneficia de indemnizatia de 75% din salariul de baza, suportata din bugetul asigurarilor de somaj, din data de 15 mai 2020?
Conform ultimelor evolutii legislative, proiectul de lege privind starea de alerta aflat in Parlament a fost adoptat aseara, va intra in vigoare cel mai devreme luni, 18 mai 2020, si prevede ca de masura suportarii din buget a somajului tehnic se va putea beneficia doar in domeniile in care raman restrictii.
Desi in spatiul public premierul (inclusiv ministrul muncii) a declarat ca de masura dispusa prin art. XI din OUG 30/2020 se va beneficia pana la 31 mai 2020, inclusiv, urmand ca din 1 iunie 2020 de aceasta facilitate vor beneficia doar activitatile restrictionate prin masuri ale autoritatilor, va putea emite astazi ordonanta/hotarare de guvern care va reglementa ce a decalrat, dar care se pare va fi in contradictie cu legea aprobata de Parlament?
Ce anume primeaza, sau ...?

Precizez ca domeniul de activitate al firmei este constructii.
In acest moment avem contracte individuale de munca suspendate (art. 56(1) lit.c) pana la data de 14 mai 2020, chiar daca astazi se va aproba de Guvern prin ordonanta/hotarare suportarea somajului tehnic pana la 1 iunie 2020 si va fi publicata tot azi in M.Of,, aceasta poate stabilii prevederi peste ce s-a aprobat prin lege de Parlament?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2020
SimonescuC, utilizator
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 08:10, 14 Mai 2020
Primeaza o lege adoptata ,nu declaratiile oficialilor.

Probabil OUG si Legea vor fi puse in concordanta ...
Multumesc, pentru raspunsul prompt.
Sper sa le puna in concordanta.
Evident ca, doar vazand exact continutul intregii legi si a ordonantei putem aprecia mai multe, dar din cate opinii si preluari de declaratii au fost pana acum, ne ridica destule probleme pentru a decide o actiune concreta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire somaj tehnic dupa 01.06.2020 VIODA VIODA Care sunt codurile CAEN pentru care firmele pot prelungi suspendarea contractelor de munca in vederea obtinerii somajului tehnic de la stat? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Codul muncii in contextul actual- buna ziua, in luna aprilie anul curent, angajatorul m-a trimis ... oana.cris oana.cris Buna ziua, In luna Aprilie anul curent, angajatorul m-a trimis in somaj tehnic pana in luna Iunie inclusiv. In luna Iulie, m-a scos si m-a bagat in preaviz, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Zsuzsana Zsuzsana Persoanele cu handicap aflate in somaj tehnic nu mai au scutire de la plata impozitului? In urma calculului angajatorul a retinut pe langa contributia la CAS, ... (vezi toată discuția)