Buna seara. Sunt salariat si obtin venituri de natura salariala, contractul de munca nefiind suspendat pe perioada starii de urgenta. de asemenea detin si pfa a carei activitate a fost intrerupta pe perioda starii de urgenta. As dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de la buget in conditiile in care art.xv alin 1 referitor la ati profesionisti nu prevede o interdictie in acest sens asa cum se precizeaza la art. Xv alin. 4 referitor la cei care obtin venituri EXCLUSIV CONTRACTE DE DREPTURI DE AUTOR.multumesc
Ajutorul de șomaj tehnic pentru PFA, întreorinderi indviduale, drepturi autor, profesii libere, cooperație
Noua OUG 32/2020, ca și vechea OUG 30, prevede acordarea de subvenții la șomajul tehnic pentru „alți profesioniști”, așa cum sunt definiți în art. 3, alin 1 și 2 din Codul Civil:
Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere. Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.
Aici vor fi introduși cei care desfăloară activitate ca persoană fizică autorizată (PFA), ca întreprindere individuală (ÎI), precum și profesiile liberale.
„PFA intră în categoria alți profesioniști”, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.
De asemenea, în noua OUG sunt prevăzuți cei din sectorul cooperației și persoanele care au venituri din drepturi de autor, prin contracte cesiune a acestora.
Pentru aceste categorii s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indimenizație fixă brută, egală cu 75% din salariul mediu brut. Reamintim că pe anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe lună. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, conform Codului Fiscal.
Astfel, guvernul a majorat nivelul acestei subvenții, față de OUG 30/2020, care prevedea o sumă fixă egală cu salariul minim, adică 2230 de lei brut.
Modul de declarare și plată a acestor contribuții și a impozitului pe venit se vor stabili prin ordin comun al ministrului Muncii și al ministrului Finanțelor.
PFA și ceilalți care au dreptul la ajutoare de șomaj tehnic din această categorie vor trimite actele necesare la structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecșie Socială (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii.
PFA și ceilalți beneficiari de acest tip vor depune documentele până în data de 10 ale lunii (aprilie/mai).
Din formularea textului nu imi dau seama care sunt Intreprinderile individuale care se incadreaza la aceasta forma de ajutor. Conteaza codul CAEN sau cum justific intreruperea activitatii? Mentionez ca ma intereseaza acest aspect pentru o persoana care are ca domeniu de activitate un magazin.
Ce inseamna intreruperea activitatii? Trebuie declarat undeva ca nu mai functioneaza acest magazin acum din cauza restrictiilor de circulatie impuse de autoritati?
Am trimis mail celor de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială si mi s-a raspuns ca activitatea nu trebuie intrerupta la ORC si ANAF.
Nu inteleg cum vor verifica ei ulterior aceste date daca nu se suspenda si la ORC.