Aproape jumătate dintre români nu pot face față cheltuielilor neașteptate
Aproape jumătate dintre români (44%) nu puteau face față anul trecut cheltuielilor financiare neașteptate, precum costul unei intervenţii chirugicale, o înmormântare, înlocuirea unui automobil sau a unei maşini de spălat, arată datele publicate marţi de Eurostat, potrivit Agerpres.
Unul din trei (32%) locuitori ai Uniunii Europene nu putea face faţă în 2019 unor cheltuielii financiare neaşteptate.
În rândul statelor membre UE, ponderea persoanelor care nu pot face faţă unor unor cheltuieli financiare neaşteptate este cea mai mare în Croaţia (52%), urmată de Letonia (50%), Grecia şi Cipru (ambele cu 48%), Lituania (47%) şi România (44%).
Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă, iar cu asemenea lume nu este de joacă, a afirmat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, făcând referire la pandemia de coronavirus şi la efectele acesteia.
„Stă ca un junghi, aşa, prognoza recentă a Băncii Centrale Europene. O recesiune între 5 şi 12% care s-ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022. Această prognoză trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că efectele restricţiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudini. Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracţii economice cu o magnitudine şi cu o viteză nemaivăzute în timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrală Europenă”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
ANIMAȚIE GRAFICĂ.Cum arată acum traficul aerian al României comparativ cu un an în urmă
Eurocontrol, organismul care monitorizează traficul aerian al Europei, a transmis o animație ce arată situația zborurilor în spațiul României, Bulgariei și Moldovei așa cum se înregistra duminică, 3 mai 2020. În comparație cu un an în urmă, traficul aerian cunoaște scăderi drastice.
Într-o zi obișnuită, cum a fost cea de duminică, 5 mai 2019, în jur de 2.000 de zboruri erau operate atât în România, cât și în Bulgaria, iar în Moldova erau peste 150 de zboruri. După măsurile speciale din pandemie, care au vizat și transportul aerian, traficul în această zonă a Europei a scăzut cu mai bine de 85 la sută, informează Eurocontrol.
Mai precis, în România a fost o scădere cu 87 la sută a traficului aerian, iar în Bulgaria și Moldova au fost cu 89 la sută mai puține zboruri.
Comentarii articol (0)