Acest lucru înseamnă că toți cei care accesează fonduri europene scapă, începând de azi, de parcurgerea tuturor etapelor pe care le implică completarea și transmiterea unui formular pe hârtie (tipărire, completare, semnare și, eventual, scanare) și pot transmite date sau informații către autorități mult mai rapid și ușor.
Așa cum apare și într-un comunicat al ministerului, OUG nr. 65/2020, documentul ce conține această măsură, are ca scop debirocratizarea și transparentizarea interacțiunii dintre beneficiarii fondurilor europene și autorități, realizându-se astfel alinierea la regulamentele europene. "De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanțărilor", a transmis ministrul de resort.
În esență, după cum scrie și-n comunicat, renunțarea la hârtii înseamnă pentru cei aproape 30.000 de utilizatori ai sistemului MySMIS, aplicația prin care se poate interacționa cu sistemul informatic al Comisiei Europene, drumuri mai puține între organismele intermediare și autoritățile de management, folosirea documentelor cu formate predefinite și notificări în timp real asupra progresului proiectelor depuse.
De asemenea, economie semnificativă de timp fac și angajații ministerului, care pot automatiza operațiunile repetitive și chiar scrie ghidurile direct în sistem.
Apoi, faptul că informațiile sunt înregistrate electronic de-acum, înseamnă că se pot lua decizii rapide în ceea privește politica alocării fondurilor europene în următoarea perioadă.
Pentru a sublinia importanța informatizării procesului de accesare a fondurilor europene, în comunicat e prezentată situația sistemulului informatic MySMIS la începutul lunii mai, mai exact, faptul că, în data de 7 mai, erau peste două milioane fișiere atașate, aproximativ 70% din spațiul de stocare fiind ocupat de documente tipărite, semnate, scanate și reintroduse de către beneficiari.