Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Aplicația MySMIS, ce este folosită de firmele care vor să ceară finanțări cu bani europeni de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a fost modificată recent pentru a simplifica accesul solicitanților, a anunțat instituția. Aplicația MySMIS este folosită atunci când se cer fonduri nerambursabile în cadrul programelor operaționale.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
„Comisia de Tăiat Hârtii din cadrul MIPE, înființată pentru a coordona procesul de simplificare la nivelul ministerului, a făcut deja primele schimbări menite să ușureze procesul de depunere a proiectelor prin aplicația MySMIS. La începutul anului, MIPE a derulat un amplu proces de consultare cu beneficiari și cu personalul implicat în evaluarea proiectelor pe fonduri europene pentru a colecta sugestii de debirocratizare a procesului de depunere și de simplificare a aplicației MySMIS”, scrie într-un comunicat de presă de vineri al MIPE.
Concret, până acum s-au făcut următoarele simplificări la aplicația MySMIS:
a fost eliminată componenta descriptivă a CV-ului, fiind necesară doar încărcarea electronică a CV-ului, în format PDF, și a documentelor justificative;
a fost eliminată cerința semnăturii olografe de pe CV și a ștampilei „Conform cu originalul”, precum și a altor adnotări. Acum este necesară doar semnarea electronică a documentelor;
a fost actualizat nomenclatorul de coduri ce țin de Clasificarea Ocupațiilor din România;
a fost implementată denumirea unitară a apelurilor deschise;
au fost introduse statistici pentru fiecare apel;
a fost introdusă o secțiune pentru asistența utilizatorului, cu legături către Manuale MySMIS, Asistență/Helpdesk.
Însă lucrurile nu se opresc aici, pentru că autoritățile spun că aplicația MySMIS va continua să fie modificată pentru a ușura procesul de solicitare a finanțărilor nerambursabile din fonduri europene. „În perioada următoare, o serie de alte măsuri de simplificare vor fi implementate pentru fiecare modul în parte. Beneficiarii vor fi notificați în cadrul aplicației cu privire la modificările făcute. În același timp, în cadrul MIPE se lucrează la corelarea măsurilor de simplificare din aplicație cu toată documentația tehnică (ghiduri, manualul beneficiarului, orientări generale etc.)”, mai scrie în comunicat.
Aplicația MySMIS este folosită de companii pentru a cere la MIPE finanțări nerambursabile din bani europeni. Concret, firmele o folosesc în cadrul programelor operaționale. De exemplu, în trecut s-au cerut bani pentru Programul Operațional Capital Uman, Programul Operațional Competitivitate sau Programul Operațional Asistență Tehnică, în cadrul perioadei 2014 - 2020. Din declarațiile oficialilor MIPE reiese că în minister se lucrează acum și la programele operaționale pentru următoarea perioadă, care începe cu 2021.
„În paralel cu munca foarte intensă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, la MIPE se lucrează și la pregătirea viitoarelor programe operaționale. Unul dintre obiectivele noastre este debirocratizarea accelerată a domeniului fondurilor europene. Vrem ca aceste fonduri să ajungă mai repede și mai simplu acolo unde este nevoie de ele, cu impact real în viața comunităților din România. Vor urma și alte măsuri de simplificare și debirocratizare, colegii mei au deja o listă de zeci de propuneri”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul de resort.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.