Legea 55/2020 va intra în vigoare luni, aceasta conținând o lungă listă de măsuri aplicabile în timpul stării de alertă. Totuși, pentru a evita riscul unui vid legislativ de trei zile, în care să lipsească restricțiile pentru populație și afaceri, Guvernul a stabilit deja măsuri prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă 24/2020.
Teoretic, hotărârea se aplică azi, mâine și poimâine, iar de luni va avea prioritate legea, fiind un act normativ de rang superior, dar sunt șanse mari să apară neclarități în perioada următoare.
Iată cele mai importante măsuri cuprinse în lege:
1. Starea de alertă va fi instituită prin hotărâre a Guvernului și va putea dura 30 de zile, dar va putea fi prelungită, dacă e cazul, cu 30 de zile. Dacă starea de alertă va face referire la cel puțin jumătate de țară, Parlamentul va trebui să aprobe măsura în maximum cinci zile și va putea face modificări la ce a stabilit Executivul. O respingere va duce la încetarea stării de alertă. Este neclar dacă luni Guvernul ar trebui să dea o nouă hotărâre de stabilire a stării de alertă, din moment ce aceasta deja a fost instituită azi în baza legislației deja existente.
2. Terasele barurilor și restaurantelor se vor putea deschide în timpul stării de alertă. Practic, aceste afaceri vor putea funcționa numai dacă sunt respectate măsurile de protecție sanitară. Conform regulilor stabilite deja de Guvern, aceste unități sunt închise momentan, cu excepția celor care oferă servicii de tip livrare la domiciliu, drive-in, room service, take away.
3. Mall-urile mici se vor putea redeschide integral. Practic, este vorba de acele centre comerciale care au o suprafață mai mică de 15.000 mp, cu magazine individuale cu suprafață sub 500 mp. Prin excepție, vor mai putea fi deschise magazinele din mall-uri, indiferent de suprafață, dacă au intrare separată și/sau dacă sunt magazine de electronice și electrocasnice care asigură livrarea produselor, magazine agroalimentare, farmacii, cabinete stomatologice, curățătorii de haine, centre de îngrijire personală, optici medicale. Măștile de protecție și dezinfectanții vor fi obligatorii pentru angajați și clienți. În mare, aceste prevederi deja sunt permise de regulile stabilite de Guvern.
4. Purtarea obligatorie a măștilor faciale va fi stabilită prin ordin al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, prevede legea nouă. Masca va putea fi obligatorie în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în transportul public și la locul de muncă. Conform regulilor stabilite deja de Guvern, măsura este obligatorie deja. Este neclar dacă luni va trebui stabilită din nou, prin ordin de ministru, pentru a se aplica mai departe.
5. Termometrizarea, obligatorie sau nu? Conform legii, măsura luării temperaturii salariaților și clienților va putea fi introdusă prin ordin de ministru. Dar regulile deja date de Guvern prevăd măsura ca fiind obligatorie deja. Iarăși, este neclar dacă luni va trebui dat un ordin de ministru pentru a păstra obligativitatea măsurii în continuare.
6. Munca acasă sau telemunca, făcute numai cu acordul salariatului. Practic, angajatorii nu vor mai putea să decidă unilateral modificarea locului de muncă sau a atribuțiilor, cum s-a putut în timpul stării de urgență.
7. Șomajul tehnic pe banii statului se va menține acolo unde rămân restricții. Practic, prevederile OUG 30/2020, actul care a introdus această posibilitate, o să se aplice și după terminarea stării de urgență, dar cel târziu până-n ultima zi a anului 2020 și numai în domeniile de activitate în care au rămas restricții în vigoare. Guvernul deja a stabilit prin OUG că această măsură se păstrează cel puțin până la 31 mai 2020.
8. Măsuri speciale pentru bugetari. Printre altele, se va stabili că aceștia pot fi detașați, dar numai cu acordul lor, pot fi rechemați din concediul de odihnă, dar și că preavizul la demisie nu începe să curgă înainte de terminarea stării de alertă pentru medici și polițiști. În plus, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește automat.
9. Școlile vor rămâne închise. Legea nouă prevede că activitățile din școli (și nu numai) vor putea fi suspendate în timpul stării de alertă și după terminarea acesteia. Măsura deja a fost prelungită azi de Guvern până la finele anului școlar, dar este neclar dacă va fi nevoie luni de un nou act normativ al Executivului care să prevadă asta.
10. Profesorii și elevii vor primi măști de la stat în timpul pregătirii pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat și în timpul acestor examene, pentru finalizarea adecvată a anului școlar 2019-2020.
11. Măsuri speciale pentru insolvențe. Printre altele, cererile de insolvență vor fi opționale, anumite proceduri vor fi prelungite și planurile de reorganizare vor putea fi adaptate sau suspendate. Și Guvernul a stabilit că cererile de intrare în insolvență sunt opționale în timpul sătrii de alertă, dar legea nouă conține mai multe reguli speciale suplimentare.
12. Amenzi între 500 și 15.000 de lei pentru încălcarea regulilor stării de alertă. Practic, legea vine cu o individualizare a amenzilor în funcție de faptele sancționate, astfel că vom avea o listă clară de fapte și amenzile aferente.
Comentarii articol (3)