Cu alte cuvinte, Ordonanța de urgență a Guvernului 69/2020, care a fost oficializată aseară și se aplică deja, permite acordarea codului de TVA pentru toți contribuabilii care-l cer, inclusiv cei care aveau ieri cererile încă în așteptare.
„După înregistrarea în scopuri de TVA în baza prevederilor alin. (1), persoanele impozabile, societăți cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, fac obiectul unei analize de risc (...)”, scrie de-acum la alineatul 9 al articolului 316 din Codul fiscal. Până acum, analiza de risc se făcea înainte de acordarea codului de TVA, cererile celor cu risc ridicat fiind respinse.
În plus, „[c]ererile de înregistrare în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, depuse și nesoluționate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (14 mai 2020 - n. red.), se soluționează fără a mai face obiectul analizei criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal”, scrie la articolul VII al ordonanței.
Măsura se aplică indiferent de motivul pentru care contribuabilii cer înregistrarea în scopuri de TVA. Practic, la alineatul 1 al articolului 316 din Codul fiscal sunt trecute situațiile obligatorii și opționale pentru care se cere codul de TVA, dacă un contribuabil are sediul activității economice în România.
Criteriile de risc pentru acordarea codului de TVA au fost mutate recent dintr-un ordin al Fiscului în normele Codului fiscal.
Informații mai multe despre regimul TVA-ului pot fi găsite aici.