OUG 69/2020 este actul normativ care a introdus pe 14 mai 2020 bonificațiile pentru depunerea declarației unice în acest an, iar miercuri a fost oficializat și un ordin al Fiscului cu regulile pentru aplicarea bonificațiilor.
Versiunea electronică nouă a declarației unice a apărut pe site-ul Fiscului la două zile distanță, adică vineri. Asta înseamnă că PFA-urile pot deja să depună rectificativele și să beneficieze de bonificații.
În cazul PFA-urilor care deja au depus declarația unică sau care au depus-o și au și plătit taxele pe veniturile anului trecut, bonificațiile sunt, de asemenea, accesibile. Practic, din moment ce versiunea electronică nouă a fost publicată, aceste persoane pot depune o declarație rectificativă numai pentru a beneficia de bonificații.
Singurele condiții ce trebuie respectate sunt ca rectificativele să se depună online și plățile de taxe să se facă până la 30 iunie 2020 - noul termen din acest an al declarației unice. Dincolo de plata directă a taxelor, sunt acceptate și compensările pentru a beneficia de bonificații.
Pentru cei care deja au făcut plățile, dacă în urma depunerii rectificativei rezultă că s-au plătit bani în plus, există două variante. Fie se apelează la compensare, fie se apelează la restituire, conform regulilor prevăzute de Codul de procedură fiscală.
Bonificațiile sunt de 5% pentru depunerea online a declarației unice (chiar dacă e vorba de declarația rectificativă pentru a beneficia de bonificații) și de 5% pentru plata taxelor pe veniturile din 2019, fiind necesar ca ambele acțiuni să fie rezolvate până la 30 iunie 2020.
Atenție, însă, pentru că bonificațiile sunt legate între ele: cea de 5% pentru depunerea online a declarației unice este valabilă numai dacă plata taxelor (inclusiv prin compensare) se face până la 30 iunie 2020.
Taxele datorare pentru veniturile obținute ca PFA sunt impozitul pe venit (10%) și, dacă se depășește, la venituri, un plafon anual de 12 salarii minime brute, contribuțiile pentru pensii (25%) și sănătate (10%).
Declarația unică se depune în 2020 atât pentru a definitiva situația veniturilor pe 2019 și a taxelor aferente (plus plata lor), cât și pentru a estima veniturile care se pot realiza în 2020 și taxele aferente (care se vor plăti, de principiu, anul viitor).
Ce trebuie să știi despre compensare și restituire
Compensarea intervine, în esență, atunci când atât contribuabilul are o datorie la stat, cât și statul are o datorie la contribuabil. Dacă contribuabilul a plătit în plus pentru o anumită datorie, suma suplimentară este luată în calcul de către stat pentru plata unei alte datorii a contribuabilului (dacă există).
„Prin compensare se sting creanțele statului sau unităților administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului general consolidat cu creanțele debitorului reprezentând sume de rambursat, de restituit sau de plată de la buget, până la concurența celei mai mici sume, când ambele părți dobândesc reciproc atât calitatea de creditor, cât și pe cea de debitor, cu condiția ca respectivele creanțe să fie administrate de aceeași autoritate publică, inclusiv unitățile subordonate acesteia. Prin sume de plată de la buget se înțeleg sumele pe care statul sau unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială trebuie să le plătească unei persoane, inclusiv cele care rezultă din raporturi juridice contractuale, dacă acestea sunt stabilite prin titluri executorii”, este explicat la articolul 167 din Codul de procedură fiscală.
Practic, compensarea este constatată de către Fisc fie din oficiu, fie la cererea datornicului. Astfel, datornicul primește, în termen de șapte zile de la compensare, o decizie referitoare la efectuarea acesteia.
Observație: Dacă, în urma aplicării bonificațiilor, o PFA figurează cu o sumă plătită în plus, iar acea PFA are alte datorii către Fisc, se apelează la compensare. Banii plătiți în plus sunt redirecționați automat către celelalte datorii.
Restituirea este reglementată la articolul 168 al Codului. Aceasta se face, la cererea contribuabilului, atunci când s-au plătit sume nedatorate. Și dacă acel contribuabil n-are datorii către Fisc pentru care să se aplice compensarea.
„Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată. În situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective. Prevederile prezentului articol se aplică și pentru sumele de restituit ca urmare a aplicării, potrivit legii, a scutirii indirecte sau a altor asemenea scutiri”, este precizat la articolul 168.
Totuși, este posibil să se facă o restituire și dacă un contribuabil are o datorie la Fisc. Asta în cazul în care, în urma compensării, încă rămân bani în plus din sumele achitate de datornic.
„În cazul în care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decât suma reprezentând obligații restante ale contribuabilului/plătitorului, compensarea se efectuează până la concurența obligațiilor restante, diferența rezultată restituindu-se contribuabilului/ plătitorului”, mai scrie în actul normativ.
Observație: Dacă, în urma aplicării bonificațiilor, o PFA figurează cu o sumă plătită în plus, iar acea PFA n-are alte datorii către Fisc, banii sunt restituiți la cerere.