- o bonificație de 5%, dacă toate obligații fiscale de plată datorate pentru veniturile pe 2019 se sting prin plată sau compensare, integral, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
- o bonificație de 5% pentru depunerea declarației unice online, până la 30 iunie 2020 inclusiv.
Miercuri a apărut în Monitorul Oficial și Ordinul ANAF nr. 1.107/2020, care reflectă aceste modificări în conținutul formularului și instrucțiunilor de completare. Ulterior, vineri seară a apărut, pe site-ul Fiscului, și versiunea electronică actualizată a declarației unice, ceea ce înseamnă că formularul poate fi depus online.
O primă observație este că a doua bonificație, cea pentru depunerea online a declarației, nu se acordă dacă nu sunt îndeplinite condițiile și pentru prima bonificație - mai exact, nu se acordă dacă doar s-a depus declarația online, dar plățile nu s-au făcut integral până la 30 iunie.
Bonificațiile vizează tot ce este de plătit prin această declarație pentru veniturile respective, adică și impozit, și contribuții la pensii și sănătate, iar asta chiar dacă acestea din urmă s-au plătit benevol, adică fără să se depășească plafonul de 12 salarii minime brute.
Practic, cei care au depus declarația pentru 2019 pot deja să facă rectificări în declarație pentru a-și acorda bonificațiile.
"Contribuabilii care au depus Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - capitolul I. Date privind veniturile realizate, pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor prevăzute la alin. (1), pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea condițiilor", potrivit Ordonanței 69.
Iar dacă s-au și făcut plățile integrale pentru 2019, se fac compensări sau restituiri, conform procedurii fiscale. Din noile modificări aduse instrucțiunilor de completare prin ordinul ANAF publicat rezultă că declarația trebuie rectificată chiar și dacă asta se face doar pentru aplicarea bonificațiilor.
Atenție! Restituirea sumelor se face doar la cererea contribuabilului. Cât despre compensare, aceasta operează fie de drept, fie la cererea contribuabilului, dar e de preferat ca acesta să facă totuși cerere în acest scop - mai multe despre mecanismul compensării puteți afla din acest material.