Concret, așa cum prevede actul normativ ce stabilește măsurile generale ce se vor aplica pe toată durata stării de alertă, ce a înlocuit, din 15 mai, starea de urgență, respectiv Hotărârea Comitetului Național Pentru Situații de Urgență nr. 24/2020, românii pot circula atât în localitatea de domiciliu, cât și în zona metropoliană a orașelor, fără să mai fie nevoiți să completeze o declarație pe propria răspundere.
Dacă interiorul localității de domiciliu e ușor de definit, nu același lucru putem spune și despre zona metropolitană a unui oraș. Definiția oficială a unei zone metropolitane se găsește în conținutul Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național și aceasta conținînd, mai exact, “teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km”.
De altfel, și ministrul de interne, Marcel Vela, a confirmat recent, printr-o postare pe Facebook, această interpretare a zonei metropolitane. “Noi am definit, după multe consultări cu medicii și cu specialiștii în administrație, să considerăm zonă metropolitană această suprafață de 30 de kilometri în jurul municipiilor, pentru a permite deplasarea în interior, evident, dacă zona respectivă nu depășește granița județului”, a transmis ministrul.
Așadar, se poate ieși din localitate fără declarație doar în zona metropolitană, adică la cel mult 30 de kilometri în jurul orașului și dacă astfel nu se trece într-un alt județ. Potrivit unui document emis de Banca Mondială în 2019, în România există zonele metropolitane Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, Satu Mare, Timișoara, Târgu Mureș, Zalău, Alba-Iulia, Deva-Hunedoara, Pitești, Reșița, Roman, Suceava și Vaslui. În cazul Bucureștiului, zona metropolitană include tot județul Ifov.
Ieșirea din localitate ori zona metropolitană: Condiții de călătorie
După cum spuneam, pentru a ieși din localitatea de domiciliu ori a merge mai departe de 30 de kilometri de aceasta, atunci când vorbim de orașe cu zone metropolitane, e nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere.
Motivele pentru care se poate ieși din localitatea de domiciliu sunt, potrivit Hotărârii nr. 24/2020:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
- deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
- deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
- deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult trei persoane;
- deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
- deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.
Apoi, când vine vorba de numărul persoanelor cu care e voie să circulăm în mașină, lucrurile nu sunt foarte clare, legislația momentului stabilind reguli specifice doar pentru transportul pasagerilor în regim de taxi și alternativ.
Dacă e să ținem cont de faptul că măsurile ce se aplică acum, în perioada stării de alertă, reprezintă o variantă relaxată a celor ce s-au aplicat în starea de urgență, iar atunci restricțiile privind circulației persoanelor în grup se aplica, potrivit Ordonanței militare nr. 4, doar circulației pietonale, putem să spunem că nu există restricții privind numărul persoanelor din mașină. Un grup de persoane înseamnă alăturarea unui număr mai mare de trei persoane care nu locuiesc împreună.
Așadar, restricția ce este confirmată și de Hotărârea de Guvern nr. 394/2020, document apărut la începutul săptămânii, nu se referă și la numărul de persoane din mașini. Pe de altă parte, recent a fost lămurită și situația evenimentelor private în spații închise, respectiv la acestea pot participa cel mult opt persoane.
Totuși, mai ales când cei ce merg în aceeași mașină nu locuiesc împreună, ar trebui să-și protejeze sănătatea prin aplicarea unor măsuri de protecție, inclusiv purtarea de mască și mănuși.
Comentarii articol (1)