Cum fac firmele care au până la 50 de salariați
În cazul angajatorilor mici și mijlocii, trecerea salariaților pe programul de muncă individualizat este opțională. Însă măsura ar trebui luată în considerare în condițiile epidemiei de coronavirus, pentru siguranța salariaților.
Potrivit articolului 118 din Codul muncii, programul individualizat de muncă se poate stabili atât dacă vrea angajatorul, cât și dacă vrea salariatul, însă trebuie să existe un acord al părților.
Conform specialiștilor, trecerea pe un asemenea program implică (1) încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, pentru a se specifica acolo programul concret. Actul adițional se încheie înainte de data de la care se aplică modificarea.
Concret, programul de lucru se împarte în două perioade. Mai întâi, avem o perioadă fixă, în care salariații se află cu toții la serviciu, iar apoi avem o perioadă variabilă, în care fiecare salariat își alege când vine la muncă și când pleacă.
Un exemplu teoretic ar fi următorul: toți salariații sunt prezenți la birou între orele 12:00 și 16:00 (patru ore), în timp ce unii dintre ei lucrează și între orele 08:00 - 12:00 sau între orele 16:00 - 20:00 (patru ore).
Totul trebuie să se facă cu respectarea duratei timpului de muncă de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, dar și cu respectarea regulilor referitoare la orele suplimentare (adică a duratei maxime legale a timpului de muncă de 48 de ore pe săptămână).
După modificarea contractelor de muncă, trecerea la un program individualizat de trebuie (2) raportată în Revisal numai în cazul salariaților cu normă parțială, conform Hotărârii Guvernului 905/2017. Raportarea se face cel târziu cu o zi înainte de data din care se aplică modificarea programului.
În fine, trecerea salariaților pe programul individualizat de muncă trebuie (3) reflectată în pontajele lunare viitoare. Din moment ce vorbim de un program flexibil, angajatorul ar trebui să aibă reguli clare pentru evidența obligatorie a orelor zilnice de muncă, în așa fel încât pentru fiecare persoană să se înregistreze ora de începere și ora de sfârșit a programului.
Cum fac firmele care au peste 50 de salariați
În cazul firmelor mari, există reguli speciale obligatorii, care au fost incluse recent în Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2020. Acestea sunt temporare, însă e greu de spus momentan pentru cât timp - probabil că vor fi abrogate după ce își vor pierde utilitatea.
Concret, angajatorii mari sunt obligați să stabilească programe individualizate de muncă, chiar și fără acordul salariaților, conform articolului 8 al ordonanței. Programele individualizate trebuie stabilite în așa fel încât între salariați să existe un interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-un interval de trei ore.
Deși măsura poate fi implementată fără acordul salariaților, actul normativ prevede că programul individualizat trebuie (1) stabilit prin act adițional la contractul individual de muncă. În mod normal, actele adiționale se fac cu acordul ambelor părți, dar Guvernul permite temporar ca acestea să fie încheiate unilateral de angajator, numai pentru programul individualizat.
La fel ca în cazul firmelor mici și mijlocii, (2) raportarea în Revisal se face numai în cazul salariaților cu normă parțială, iar programele individualizate de muncă (3) trebuie reflectate în pontajele viitoare.