În plus, 7 din 10 angajați recomandă firmelor să reanalizeze durata săptămânală de muncă, dar și cea zilnică, în condițiile în care jumătate dintre ei cred că își pot face treaba și în mai puțin de 40 de ore pe săptămână.
Un alt aspect interesant evidențiat de studiul Adecco este că salariații-părinți sunt mai fericiți cu noile schimbări apărute în ultimele 12 luni decât cei fără copii. Aceștia se simt mai încrezători că își pot îndeplini sarcinile de lucru și să aibă grijă de copiii lor.
Util: Dreptul de a fi inaccesibil: Salariații vor putea cere despăgubiri dacă trebuie să lucreze în afara programului
În privința părerilor românilor, studiul arată că 86% dintre cei întrebați sunt de părere că flexibilitatea muncii este foarte importantă pentru ei și după pandemie, printre cele mai mari procentaje de pe glob.
Citește și: Munca de acasă, criteriul esențial în alegerea noului job. Românii "au prins gustul" telemuncii
Luând în considerare concluziile acestui studiu, angajatorii români ar trebui să ia în considerare, la rândul lor, reducerea programului de lucru, dacă descoperă că programul clasic de 8 ore pe zi nu aduce beneficii în plus afacerii, ci doar timpi morți, iar salariații lor pot fi eficienți și dacă lucrează mai puțin.
Trecerea pe termen lung la săptămâna de lucru de patru zile
Dacă un angajator vrea să introducă săptămâna de lucru de patru zile, acesta are deja acoperirea legală pentru a o face. Însă trebuie respectată durata de muncă de 40 de ore pe săptămână, astfel că vorbim de zece ore de muncă pe zi pe durata a patru zile pe săptămână.
Potrivit Codului muncii, săptămâna de lucru de patru zile trebuie negociată prin contractul colectiv de muncă de la nivelul angajatorului. Dacă nu există un contract colectiv, angajatorul poate stabili măsura direct prin introducerea săptămânii de lucru de patru zile în regulamentul intern.
Ulterior, pentru ca schimbarea programului să fie legală, aceasta trebuie menționată în contractele individuale de muncă și asta se poate face prin semnarea unui act adiționat, încheiat înainte de data de la care se aplică modificarea.
Apoi, schimbările de program trebuie să fie reflectate inclusiv în pontajul lunar.
Reducerea programului zilnic de lucru / Trecerea la normă parțială de lucru
Dacă descoperă că programul zilnic de opt ore nu aduce niciun beneficiu, angajatorul poate opta pentru trecerea salariaților la un program cu normă de lucru parțială, respectiv orice valoare mai mică de opt ore.
Pentru acest lucru, trebuie semnate acte adiționale la contractele de muncă de către angajator și salariați. Ca în cazul oricăror schimbări care sunt aduse contractului individual de muncă, această modificare de program trebuie să se facă neapărat cu acordul ambelor părți, mai ales dacă reducerea programului vine cu o modificare în jos a salariului.
După ce etapa anterioară a fost bifată, angajatorul trebuie să raporteze în Revisal modificările apărute, cu cel puțin o zi înainte de data de la care se aplică programul redus.
Ca în cazul reducerii săptămânii de lucru, și scurtarea programului de lucru zilnic trebuie să se reflecte în pontajele lunare.
Programul de muncă individualizat
În privința flexibilității atât de dorite de salariați, dacă nu consideră oportună reducerea săptămânii de lucru sau a programului zilnic, angajatorul poate opta și pentru stabilirea unui program de muncă individualizat.
Concret, acest tip de program se împarte în două perioade. Mai întâi, avem o perioadă fixă, în care salariații se află cu toții la serviciu, iar apoi avem o perioadă variabilă, în care fiecare salariat își alege când vine la muncă și când pleacă sau când muncește, în cazul telesalariaților. Acest tip de program de muncă poate fi utilizat, de exemplu, de salariații-părinți care trebuie să aibă grijă de copiii lor și depind de programul acestora.
La fel ca în cazul variantelor prezentate anterior, pentru implementarea programului de muncă individualizat este necesară semnarea unui act adițional la contractul de muncă în care se va menționa programul concret.
Și pontajul lunar trebuie să reflecte schimbările făcute, chestiune obligatorie și esențială, mai ales dacă exista posibilitatea ca salariatul să depună ore suplimentare în îndeplinirea sarcinilor de lucru.
Merită să amintim și despre programul de muncă hibrid - când de acasă, când de la birou - dacă luăm în discuție flexibilitatea muncii, însă nu ca modalitate de a reduce timpul de lucru zilnic/săptămânal.
Citește și: Munca în program hibrid: întrebări și răspunsuri despre folosirea telemuncii alternativ cu munca de la birou