Programul de lucru flexibil este văzut, la nivel mondial, drept cel mai căutat beneficiu pentru angajați, dorință apărută ca urmare a efectelor pe care pandemia de coronavirus a avut-o asupra vieții personale a salariaților. Un studiu scoate la iveală faptul că 75% dintre salariații chestionați se așteaptă de la angajatorii lor la un program flexibil de muncă, inclusiv cei care lucrează în ture vor să aibă posibilitatea de a-și alege programul, în loc să le fie impus.
75% dintre angajații intervievați de firma de cercetare și consultanță
Gartner, la nivel mondial, au declarat că se așteaptă la un program flexibil de muncă, iar cele mai multe companii au încorporat deja această flexibilitate în lista de beneficii. Inclusiv angajații care lucrează în sectorul de retail și-au exprimat dorința de a-și alege programul de lucru în ture, în loc de a le fi impus, ceea ce va pune o mare presiune pe marii jucători din acest sector. De asemenea, presiunea adaptării programului de lucru la nevoile angajaților se resimte și în sectorul de construcții, precum și în sectorul telecom.
„Pandemia de COVID-19 a scos la suprafață și incapacitatea sistemelor educaționale de a livra în condiții atipice, ceea ce a pus o muțime de angajați, care sunt și părinți, în dificultate. Unii dintre aceștia au ales să renunțe la job, pe când alții au ales să lucreze ore târzii în noapte pentru a compensa orele de școală și, astfel, au ajuns la episoade de epuizare și nevoie de consiliere psihologică. Cu siguranță, această perioadă testează limite pe de o parte, însă ne oferă și ocazia să găsim soluții, astfel încât să putem depăși provocarea retenției specialiștilor”, a menționat,
într-un comunicat,
Cătălina Călinescu, HR & Payroll Director, Mazars România.
Angajatorii care vor insista să revină integral la birou, vor avea de gestionat demisiile a 40% dintre angajați, care și-au exprimat intenția de a părăsi angajatorii care nu vor integra programul de lucru remote sau în sistem hibrid, mai indică studiul realizat de Gartner.
Conform Codului muncii, angajatorul poate negocia cu salariații un program de lucru ce poate fi uniform, individualizat sau inegal. Dacă cel uniform reprezintă standardul de opt ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, cu oră de începere și de final fixă, unde evidența orelor de muncă este ușor de ținut, în cazul ultimelor două, pontajul este esențial, mai ales în cazul unor controale ale inspectorilor de muncă.
Programul individualizat de muncă presupune un mod de organizare flexibil a timpului de muncă, potrivit definiției din Codul muncii, și are ca și caracteristică împărțirea timpului de muncă în două perioade: una fixă, în care personalul se află simultan la locul de muncă (fără ca această prezență simultană să aibă loc fizic, putând fi vorba și de telemuncă) și o perioadă variabilă, în care salariatul își alege orele de sosire și de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.
Așa cum specialiștii au explicat, programul de lucru flexibil poate însemna și acordarea libertății salariatului de a-și alege orele de început și de final ale oralului de lucru. De exemplu, salariatul să poată începe într-o zi programul la ora 09:00, iar în alta la 08:30 sau 11:00. Însă pentru
o mai bună administrare a timpului de lucru de către angajator, mai ales în contextul în care pot apărea ore suplimentare, este necesară o minimă predictibilitate a orarului de lucru ales de salariat.
„Ideal ar fi ca salariatul să anunțe la începutul fiecărei săptămâni sau cu altă regularitate intervalul în care intenționează să presteze activitatea. Sub condiția, dacă angajatorul dorește, să fie la locul de muncă într-un interval orar anume. Sau angajatorul poate să stabilească limitele pentru programul de lucru individualizat: de pildă, salariatul poate să înceapă activitatea între 9:00 - 11:00 și să termine între 18:00 și 20:00. Dar dacă vreau să îi dau salariatului această libertate, ar trebui să convin perioada în care ar trebui să mă informeze cu privire la programul de lucru”, a explicat, în cadrul unei conferințe organizate de avocatnet.ro,
Ana-Maria Vlasceanu - Avocat Senior, Reff & Asociații | Deloitte Legal.
Pentru salariații care vor să lucreze doar patru ore într-o zi și 10 ore în alte zile, astfel încât să se potrivească, de exemplu, cu orarul școlar al copiilor lor, există posibilitatea stabilirii unui
program de lucru inegal de către angajator. Foarte important pentru acest tip de program este respectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal de 48 de ore.
Ambele tipuri de personalizare a programului -- flexibil și inegal -- trebuie să se regăsească în
mențiunile din contractul individual de muncă și să fie asumate de ambele părți.
Evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu notarea orelor de începere și de sfârșit ale programului, este esențială, mai ales pentru a putea avea o statistică în cazul prestării de ore suplimentare, a muncii de noapte și a respectării repausului zilnic și săptămânal, ce ar trebuie prezentată inspectorilor de muncă în cazul unui control.
Comentarii articol (0)