Chiar dacă oferim credidențiale (menționăm sursa de unde am preluat respectiva fotografie), în momentul în care utilizăm respectivul conținut, cel mai probabil intervine o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. Dacă te numeri printre cei norocoși, vei fi rugat să retragi acel conținut, dar există și situații în care autorul își va putea folosi drepturile și va acționa în consecință.
Termeni și condiții... pentru cine?
Există un moment cheie în crearea unui cont pe una din rețelele de socializare, și anume acordul în privința termenilor și condițiilor. Dar există vreo persoană care să le citească în întregime? Ei bine, da. Sunt câteva persoane care au răbdarea necesară pentru a citi întregul document, și care rețin anumite aspecte.
Nu întâmplător au existat și cazuri în care unele companii au inserat printre termenii și condițiile pe care un utilizator le acceptă, informația conform căreia vei putea primi o suma de bani dacă reușești să găsești respectiva clauză. Dar cei mai mulți dintre noi, trebuie să admitem, nu parcurgem toată informația.
Cine deține drepturile de proprietate intelectuală?
Atunci când suntem de acord cu termenii și condițiile unei anumite platforme de socializare, acestea pot refolosi conținutul nostru, dar nu anulează legile cu privire la drepturile de autor. Semnarea digitală a acestor platforme presupune păstrarea drepturilor de autor, dar acordarea unei licențe neexclusive și nelimitată respectivei platforme pentru a ne folosi acel conținut. Respectarea acestor termene și condiții permite rețelelor de socializare funcționarea optimă.
Încălcarea drepturilor de autor pe rețele sociale? Ce e de făcut
Pentru a ne feri de eventuale încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, trebuie să fim vigilenți și să depunem imediat reclamații atunci când aceste drepturi ne sunt încălcate. Acest proces este unul simplu deoarece majoritatea platformelor de socializare au instrumente utile care ne ajută să depunem plângeri. Totodată, trebuie să ne asigurăm că suntem în permenență informați și înțelegem ceea ce consimțim în momentul în care ne înscriem pe o platformă de socializare.
Managing Partner-ul de la Cosmovici Intellectual Property, Paul Cosmovici, recomandă: “Nu ar trebui utilizat conținut media, cum ar fi imagini, filme, pe conturi publice, sau vizibile publicului larg, dacă dorim să păstrăm un anumit control asupra acelui conținut. Alternativ mult mai înțelept, sau mai realist, să filtrăm ce dorim să reținem sub control și să predăm într-un fel rețelelor conținutul care ar putea fi, în principiu, utilizat liber de către alte persoane, chiar pentru scop comercial.”
Comentarii articol (0)