avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... clauza de proprietate intelectuala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

clauza de proprietate intelectuala

Este corecta urmatoarea clauza: " Odata cu plata integrala efectuata de catre Client, Furnizorul transmite Clientului dreptul de proprietate si folosinta dreptului de proprietate intelectuala asupra tuturor lucrarilor concepute, efectuate si finalizate de catre Furnizor în cadrul acestei comenzi. "

Funrizorul realizeaza calendare pt Client. Ideea e ca Furnizorul ii da proprietatea asupra calebdarelor dar asupra conceptului (design, poze folosite) doar folosinta.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:54, 17 Octombrie 2008
Ar mai trebui sa adaugati daca cesiunea folosintei este exclusiva sau neexclusiva, pentru ce perioada se acorda, si pentru ce spatiu.Adica delimitarile de spatiu, timp, exclusivitate/neexclusivitate trebuie sa fie clar precizate conform Legii nr.8/1996 a drepturilor de autor si drepturilor conexe.
Conform art. 41 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor trebuie sa prevada clauze referitoare la:
- drepturile patrimoniale transmise;
- modalitatile de exploatare;
- durata si întinderea cesiunii;
- remuneratia titularului dreptului de autor.
Omiterea uneia dintre clauzele de mai sus da dreptul persoanei interesate sa solicite anularea contractului (nulitate relativa). În ceea ce priveste remuneratia, lipsa unei mentiuni în contract relativ la acest aspect, îndreptateste persoana interesata sa ceara anularea contractului sau stabilirea de catre instanta a cuantumului acesteia, prin luarea în considerare a sumelor platite în mod curent pentru aceeasi categorie de opere si a altor circumstante susceptibile sa conduca la o cat mai justa apreciere pecuniara.
Transmiterea drepturilor patrimoniale de autor poate fi exclusiva sau neexclusiva, circumscrisa unei anumite perioade de timp, unui anumit teritoriu si se poate referi doar la o parte din drepturi.
Exclusivitatea drepturilor cesionate trebuie sa fie prevazuta în mod expres în contract. Existenta unei asemenea clauze îl pune pe titularul dreptului de autor în imposibilitatea de a o ceda altor persoane si de a-si utiliza propria opera în modalitatile, pe termenul si pentru teritoriul convenite cu cesionarul.
Cedentul neexclusiv îsi poate utiliza opera, poate transmite dreptul neexclusiv altor persoane, dar, în schimb, cesionarul nu poate ceda dreptul sau unui tert decat cu consimtamantul titularului dreptului de autor. Inserarea în contract a unei clauze care stipuleaza cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta.
Daca este transmis dreptul de reproducere, se subîntelege ca a fost cesionat si dreptul la difuzarea copiilor, mai putin dreptul la import, daca nu este prevazut altfel în contract.
Va multumesc,

Intr-adevar am precizat cand se stinge de drept dreptul de cesiune si ca este valabil doar pentru teritoriul Romaniei. Dilema mea era daca trebuie facuta diferenta intre proprietatea asupra lucrurilor finite si proprietatea intelectuala asupra designului(fiind vorba de anumite fotografii prelucrate intr-un anume fel).
Da, trebuie facuta deosebire intre dreptul de proprietate asupra unor bunuri mobile si dreptul de autor, fiind vorba de reglementari legale diferite, speciale.Din informatiile pe care le-ati furnizat, ati procedat corect.Nu uitati si de exclusivitate/neexclusivitate in cesiunea dreptului de autor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor pt confectionare de accesorii Li_Ra Li_Ra Confectionez accesorii (cercei, bratari, coliere) si o prietena care are un magazin vrea sa le vanda in magazinul ei, insa nu stiu care este calea legala. ... (vezi toată discuția)
Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Durata contractului de cesiune a dreptului de autor fabiboti fabiboti Buna ziua, As avea si eu o problema, daca mi-ar putea spune cineva pe ce durata se poate incheia contractul de cesiune a dreptului de autor? Daca se poate ... (vezi toată discuția)