avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pt confectionare de accesorii
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pt confectionare de accesorii

Confectionez accesorii (cercei, bratari, coliere) si o prietena care are un magazin vrea sa le vanda in magazinul ei, insa nu stiu care este calea legala. Putem incheia un contract de drepturi de autor? Este suficient? Teama ei este ca daca ar avea un control nu ar putea sa justifice provenienta marfii. Mentionez ca eu nu sunt inregistrata ca PFA sau PJ. Ar fi de ajuns un contract sau conventie si completarea declaratie 200 si gata? In cazul asta se aplica si impozitul forfetar? Cam cat ar trebui sa platesc procentual pana la urma?
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 14:09, 29 Septembrie 2009
Ar trebui sa va intregistrati ca persoana fizica autorizata si pe urma sa vindeti creatia dv. pentru a fi valorificata, in cazul dv. nu se poate pune problema dreptului de autor
Buna ziua,

dreptul de autor este un concept care protejeaza creatia intelectuala.
In cazul dvs., trebuie sa gasiti o cale sa va vindeti in mod legal obiectele produse.
Puteti sa deveniti PFA ( persoana fizica autorizata) sau sa va faceti un SRL.

Avocat Boncu
Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
Art.7. Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, cum sunt;
g) operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei şi a metalului, desene, design, precum şi alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice.
Fata de prevederile legii speciale, puteti fi numita autor al creatiei intelectuale in domeniul artistic (design), care include atat ideile pe care le aveti, cat si produsul final pe care il concepeti.
Puteti incheia cu prietena un Contract exclusiv de cesiune a drepturilor dvs patrimoniale in schimbul unei remuneratii, pe care o declarati la administratia financiara, pe formularul 200.
Drepturile patrimoniale ale autorului sau ale titularului dreptului de autor se pot transmite prin cesiune exclusivă ori neexclusivă.
În cazul cesiunii exclusive, însuşi titularul dreptului de autor nu mai poate utiliza opera în modalităţile, pe termenul şi pentru teritoriul convenite cu cesionarul şi nici nu mai poate transmite dreptul respectiv unei alte persoane. Caracterul exclusiv al cesiunii trebuie să fie expres prevăzut în contract.
În cazul cesiunii neexclusive, titularul dreptului de autor poate utiliza el însuşi opera şi poate transmite dreptul neexclusiv şi altor persoane.
Cesionarul neexclusiv nu poate ceda dreptul său unei alte persoane decât cu consimţământul expres al cedentului.
Cesiunea unuia dintre drepturile patrimoniale ale titularului dreptului de autor nu are nici un efect asupra celorlalte drepturi ale sale, dacă nu s-a convenit altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract drepturi autor pentru grafician. e corect tipul de contract? Mara011 Mara011 Buna ziua. Pot incheia cu o persoana fizica un contract de drepturi de autor pentru realizarea unor materiale de design grafic (poster, bannere online, ... (vezi toată discuția)
Reproducerea unei picturi este legala blati24 blati24 Buna seara , am o nelamurire in privinta reproducerii picturilor altor autori . Vin cu nelamurirea daca pot picta un tablou care a mai fost pictat de un alt ... (vezi toată discuția)
Meserii - drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca. Tehnoredactorul, culegatorul de ... (vezi toată discuția)