avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contract drepturi autor pentru grafician. E corect ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contract drepturi autor pentru grafician. E corect tipul de contract?

Buna ziua. Pot incheia cu o persoana fizica un contract de drepturi de autor pentru realizarea unor materiale de design grafic (poster, bannere online, imagini pentru social media si pentru site). Sau pentru astfel de materiale trebuie sa fac neaparat un contract de prestari servicii cu o firma/PFA? Graficianul cu care doresc sa lucrez nu are firma sau PFA. Mentionez ca am o asociatie, iar contabilul spune ca din punctul lui de vedere nu se poate incheia contract cu o persoana fizica (gen conventie civila). Dar nu mi-e clar daca materialele respective pot fi obiectul unui contract de drepturi de autor. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mara011 , utilizator 14:24, 16 Decembrie 2020
Buna ziua,
In Romania, drepturile de autor sunt guvernate de Legea nr. 8/1996, republicata.
Conform art. 3 alin. (1) din aceasta lege, "este autor persoana fizică sau persoanele fizice care au creat opera."
Mai mult, conform art. 7 lit g) din aceasta lege "Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor, cum sunt: g) operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei și a metalului, desene, design, precum și alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;"
Asadar, dat fiind faptul ca, pe de o parte, respectivele postere, bannere si imagini pot fi considerate opere originale de creatie intelectuala in acceptiunea art. 7 lit. g), beneficiind astfel de protectia conferita de lege, iar graficianul care le va concepe poate fi considerat autor al operei grafice, in acceptiunea art. 3 alin. (1), apreciez ca puteti incheia un contract de cesiune a drepturilor de autor pentru aceste materiale de design grafic.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
Silviu Constantin, Avocat
Vă mulțumesc frumos pentru ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Meserii - drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca. Tehnoredactorul, culegatorul de ... (vezi toată discuția)
Reproducerea unei picturi este legala blati24 blati24 Buna seara , am o nelamurire in privinta reproducerii picturilor altor autori . Vin cu nelamurirea daca pot picta un tablou care a mai fost pictat de un alt ... (vezi toată discuția)
Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)