avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Corectura text literar - contract drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Corectura text literar - contract drepturi de autor

Buna ziua,
Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi desfasor activitatea intr-un birou de traduceri si ma ocup de corectura textelor literare, respectiv traduceri ale unor carti care au aparut pe piata romaneasca si, totodata, efectuez partea de corectura pentru traducerile zilnice care se desfasoara in cadrul biroului de traduceri, inainte de livrarea acestora catre clienti.
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:09, 20 Aprilie 2014
Din Legea nr.8/1996:
Articolul 7
Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a)scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b)operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c)compozitiile muzicale cu sau fara text;
d)operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e)operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f)operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g)operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h)operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i)lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

Articolul 8
Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a)traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b)culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.

Prin urmare, corecturile la traduceri nu fac obiectul drepturilor de autor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor stanciuu_auco stanciuu_auco am fost asociata cu un indivd, in timpul asocierii am apelat la o firma sa ne faca un site folosind un CD-catalog pentru piese pe care il detine toata ... (vezi toată discuția)
Meserii - drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca. Tehnoredactorul, culegatorul de ... (vezi toată discuția)
Drept de autor alinasavin alinasavin Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor? (vezi toată discuția)