avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de autor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de autor

Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor?
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2007
alinasavin, utilizator
Cel mai recent răspuns: dislexic , utilizator 15:19, 5 Martie 2007
Mira-m-as, mai ales daca nu ai indeplinit conditiile legii dreptului de autor...
Da' cel mai bine ar fi sa citesti legea si acolo afli daca te incadrezi...
Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, grafica, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, precum si operele de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.

Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia;
d) mijloacele de plata;
e) stirile si informatiile de presa;
f) simplele fapte si date.
art.7, art.8 si art. 9 din legea nr.8/1996.

Documentatiile pentru finantare realizate de catre o firma de consultanta sunt protejate de dreptul de autor?


Daca ne-ai lamuri ce sunt alea "documentatii pentru finantare", cred ca ne-ai usura sarcina... Ce inteleg prin documentatie: totalitatea informatiilor, a documentelor cu privire la o anumita problema sau la un anumit domeniu de activitate.

Asadar, daca te referi la documentatie in acest sens, vad indeplinita conditia originalitatii, conditie care presupune un efort intelectual propriu- chiar si o compilatie constituie un efor intelectual propriu. Astfel, daca documentatia provine de la institutii publice, fel de fel de avize, adeverinte sau orice fel de astfel de acte juridice unilaterale, sau fel de fel de extrase de la organizatii, informatii oficiale de la astfel de organizatii, institutii, poate fi vorba de un drept de autor.
Dar mai trebuie sa indeplineasca o conditie: sa imbrace o forma materiala. Exemplu de forma materiala: enciclopedie, catalog, curs universitar etc.

Astfel daca documentatia respectiva este inglobata intr-o forma materiala corespunzatoare, cum ar fi o carte, da, poate fi vb de drept de autor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor stanciuu_auco stanciuu_auco am fost asociata cu un indivd, in timpul asocierii am apelat la o firma sa ne faca un site folosind un CD-catalog pentru piese pe care il detine toata ... (vezi toată discuția)
Plagiatul ContSters60018 ContSters60018 Buna ziua, doresc sa va cer sfatul intr-o problema. daca o firma doreste sa adauge tuturor ofertelor tehnice si comerciale pe care le face catre diverse ... (vezi toată discuția)