Aplicarea mecanismului restructurării financiare pentru datorii bugetare va viza, cu cea mai recentă extindere, cuprinsă în recenta Lege nr. 114/2020, toate restanțele bugetare la 31 iulie 2020 neplătite la data emiterii certificatului de atestare fiscală. Pe scurt, legea aprobă o ordonanță a Guvernului care prevedea oricum o extindere a mecanismului. Pentru a urmări ansamblul condițiilor acestui mecanism, cu toate modificările aduse, inclusiv cele cuprinse în Legea nr. 114/2020, contribuabilii trebuie să consulte forma actualizată a OG nr. 6/2019.
Notă: OG 6/2019 a adus anul trecut două mecanisme pentru contribuabilii cu datorii: în primul capitol, acest mecanism al restructurării financiare pentru datorii bugetare restante și, în al doilea capitol, o amnistie fiscală.
"În scopul revitalizării şi evitării deschiderii procedurii insolvenţei, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepţia instituţiilor publice (...) şi a unităţilor administrativ-teritoriale, aflaţi în dificultate financiară şi pentru care există riscul intrării în insolvenţă, îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 iulie 2020 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii", prevede noua formă a ordonanței, aplicabilă din 11 iulie.
Cu această recentă modificare, vor fi luate în calcul și obligațiile bugetare declarate sau stabilite de Fisc prin decizie după data de 1 august 2020, dar aferente perioadelor fiscale de până la 31 iulie 2020, precum și obligațiile fiscale principale scadente în perioada perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 (21 martie) și 31 iulie 2020 inclusiv, potrivit celor decise prin Legea nr. 114/2020.
Desigur, prelungind aplicabilitatea mecanismului la datoriile pe încă patru luni, Parlamentul a decis prelungirea și a termenului-limită pentru solicitarea de restructurare (însoțită de planul de restructurare și testul creditorului privat prudent) - va trebui depusă la Fisc până la 31 decembrie 2020, față de 15 decembrie 2020, termenul prevăzut de Guvern.
Nu se modifică însă termenul-limită pentru notificarea intenției de a intra în acest mecanism - 30 septembrie 2020.
Deputații au mai completat ordonanța cu o definiție pentru obligațiile bugetare aplicabilă la nivelul acestei ordonanțe doar: "obligaţia de plată a oricăror sume care se cuvin bugetului general consolidat și/sau bugetelor autorităților publice centrale și locale individualizată în titluri executorii emise potrivit legii, existente în evidenţa organului fiscal central, în vederea recuperării".
În rest, mecanismul nu a primit modificări de conținut. Condițiile acestuia au rămas neschimbate, așa cum au fost stabilite încă de anul trecut.
Anul trecut, mecanismul nu a atras firmele private
În esență, restructurarea financiară le permite firmelor cu datorii restante avute în vedere de ordonanță să scape de riscul insolvenței și să încerce, pe baza unui plan de rambursare, sub atenta monitorizare a Fiscului, să acopere o mare parte din acele datorii, pe o perioadă de câțiva ani, putând reuși chiar să scape de accesoriile datorate (dobânzi, penalități), precum și de o parte din datorii.
Deschis inițial pentru cei cu datorii peste un milion de lei, a fost extins de actualul Guvern, în februarie, pentru toate datoriile bugetare indiferent de cuantum.
Prea puțini contribuabili au fost însă interesați de mecanism anul trecut. Fiscaliștii s-au uitat la el ca la o facilitate pentru companii de stat.
La solicitarea noastră, ANAF ne-a comunicat, pe 8 octombrie anul trecut, că trimisese deja tuturor celor care ar putea beneficia de mecanismul OG nr. 6/2019 scrisori de informare. Vorbim, mai exact, de 2.693 de debitori cu datorii de peste un milion de lei (fiecare):
- 2.634 de persoane juridice de drept privat care figurau în evidențele ANAF cu datorii într-un cuantum de aproximativ 21.593.000.000 lei;
- 31 de societăți comerciale cu capital de stat care figurau cu obligații de plată de circa 1.730.000.000 lei;
- 28 de societăți cu capital mixt (privat și public) care figurau cu datorii de circa 917.000.000 lei.
Cu toate astea, din informațiile ulterioare obținute de la ANAF, spre final de an, am aflat că sub 300 de mari datornici și-au arătat interesul pentru restructurarea financiară a datoriilor.