Debitorul care dorește să își restructureze obligațiile bugetare restante la 31 decembrie 2018 o poate face până 31 iulie 2020 (termen de decădere), iar cererea de restructurare se poate depune până la 30 octombrie 2020, tot sub sancțiunea decăderii, prevede OUG nr. 29/2020, care a modificat sâmbătă OG nr. 6/2019. Primul termen este cel pentru depunerea notificării cu privire la intenția de a beneficia de mecanismul din OG nr. 6/2019 (primul capitol), iar al doilea e cel până la care trebuie depusă cererea de restructurare și trebuie făcut planul de restructurare și testul creditorului privat.
În esență, restructurarea financiară le permite firmelor cu datorii restante la 31 decembrie 2018 să scape de riscul insolvenței și să încerce, pe baza unui plan de rambursare, sub atenta monitorizare a Fiscului, să acopere o mare parte din acele datorii, pe o perioadă de câțiva ani, putând reuși chiar să scape de accesoriile datorate (dobânzi, penalități), precum și de o parte din datorii.
Ultima prelungire s-a făcut la început de an
Mecanismul restructurării financiare pentru firmele cu datorii de peste un milion de lei la Fisc restante la finele anului trecut reglementat de Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 a devenit la începutul anului acesta accesibil pentru o perioadă mai lungă de timp și pentru mai mulți contribuabili - mai exact și pentru cei cu datorii sub plafonul minim de un milion de lei, restante la 31 decembrie 2018, inclusiv de către cei care riscă să piardă eșalonările la plată pentru că nu au suficienți bani. Modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019, cea care tratează acest mecanism, s-a făcut prin Ordonanța Guvernului nr. 6/2020, în februarie, de Executiv.
Guvernul a repus astfel în termen pe toți cei interesați să depună notificările de intrare în mecanismul de restructurare, pentru care termenul se împlinise toamna trecută: notificările pot fi depuse acum oricând până pe 31 martie 2020, de către toți cei care se încadrează în condițiile OG nr. 6/2019. Notificarea a rămas obligatorie în continuare. Între timp, până pe 31 iulie 2020, cei care și-au notificat intenția trebuie să-și caute un expert independent cu care să facă planul de restructurare, trebuie să facă testul creditorului privat și să depună cererea de restructurare alături de cele două documente. Apoi, trebuie să aștepte aprobarea Fiscului.
Fără intervenția Guvernului prin această ordonanță de la început de an, pe 8 februarie 2020 era termenul-limită pentru depunerea cererilor de restructurare, iar mecanismul era deschis doar celor cu marii datorii bugetare: peste un milion de lei.
Prea puțini contribuabili au fost interesați de mecanism anul trecut
La solicitarea noastră, ANAF ne-a comunicat, pe 8 octombrie anul trecut, că trimisese deja tuturor celor care ar putea beneficia de mecanismul OG nr. 6/2019 scrisori de informare. Vorbim, mai exact, de 2.693 de debitori cu datorii de peste un milion de lei (fiecare):
- 2.634 de persoane juridice de drept privat care figurau în evidențele ANAF cu datorii într-un cuantum de aproximativ 21.593.000.000 lei;
- 31 de societăți comerciale cu capital de stat care figurau cu obligații de plată de circa 1.730.000.000 lei;
- 28 de societăți cu capital mixt (privat și public) care figurau cu datorii de circa 917.000.000 lei.
Cu toate astea, din informațiile ulterioare obținute de la ANAF, spre final de an, am aflat că sub 300 de mari datornici și-au arătat interesul pentru restructurarea financiară a datoriilor.
Comentarii articol (1)