avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restanță la întreținere. Termen de prescripție?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restanță la întreținere. Termen de prescripție?

Bună ziua. Aș dori lămuriri privind situația următoare. Am un unchi care locuiește într-o garsonieră cf. 3, având o datorie de peste 6000 de lei la întreținere acumulată înainte de 2019. Începând cu acest an întreținerea a fost plătită la zi. Deci pentru 2019-2022 chitanțele pot dovedi acest lucru. Asociația de proprietar, însă, îi cere administratorului să îl acționeze în judecată pe proprietar, pentru datoria restantă. Întrebarea mea este dacă există vreun termen de prescripție de care ar putea beneficia unchiul meu, astfel încât să nu mai fie obligat la plata datoriei dinainte de 2019. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: ciradu , utilizator 22:05, 1 August 2022
Mulțumesc.
in cazul debitelor acumulate in cadrul asociatiilor de proprietari exista termenul de prescriptie de 3 ani
Acest termen se aplica in situatia in care creditorul nu desfasoara demersuri cu scopul recuperarii debitului
Daca in interiorul termenului de 3 ani,asociatia de proprietari desfasoara acte si actiuni pin care informeaza si notifica proprietarul de existenta debitului,instituie privilegiu imobiliar ,atunci termenul de prescriptie se intrerupe si se reia nou termen,astfel ca daca exista interesul creditorului pentru recuperare debit termenul de prescripte se poate prelungi functie de actele si actiunile desfasurate de catre asociatia de proprietari
Sunteti sigur ca s-a incasat o datorie mai recenta si nu cea veche? Nu cred ca administratorul a trecut pe chitanta intretinere ianuarie 2020 (de exemplu) si existau datorii din ianuarie 2019.... Verificati.
Am verificat. Așa a trecut, admițând inițial că datoriile vechi cad sub incidența prescrierii.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am o datorie la fondul de rulment de 60 de lei(am ... CRIS1918 CRIS1918 Buna ziua. Am o datorie la fondul de rulment de 60 de lei(am uitat de ei)Azi am primit scris ca o sa ma dea in judecata daca nu achit suma pana la data ... (vezi toată discuția)
Recuperare restanta mai mare de 3 ani ursulina ursulina Avem in asociatie un ap.care are datorii din 2005 pana in 2008, ai carui proprietari au decedat. In urma lor a ramas o nora si o nepoata, sotul respectiv tatal ... (vezi toată discuția)
Bună seara, doresc dacă se poate un răspuns legat de următoarea ... ana68 ana68 Bună seara, Doresc dacă se poate un răspuns legat de următoarea situație. În anul 2013 se semnează un contract de întreținere, astfel se ... (vezi toată discuția)