Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 a fost modificată oficial azi prin Ordonanța Guvernului nr. 6/2020, care extinde sfera beneficiarilor mecanismului de restructurare financiară gândit inițial doar pentru marii datornici ai statului.
În primul rând, Guvernul actual a renunțat la plafonul minim de datorii bugetare de un milion de lei. Acum, pentru mecanismul de restructurare pot aplica și cei cu datorii ceva mai mici la stat, practic, pot aplica indiferent de valoarea lor - condiția ca datoriile să fie cele restante la 31 decembrie 2018 a rămas însă. Mecanismul vizează însă doar firmele, indiferent că vorbim de persoane de drept public sau de drept privat (firme private, firme de stat sau cu capital mixt).
"În scopul revitalizării și evitării deschiderii procedurii insolvenței, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepția instituțiilor publice (...) și a unităților administrativ-teritoriale, aflați în dificultate financiară și pentru care există riscul intrării în insolvență, își pot restructura obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii", prevede acum OG nr. 6/2020.
În al doilea rând, Guvernul a deschis mecanismul și celor care se află acum într-o procedură de eșalonare la plată și care riscă să piardă eșalonarea întrucât nu mai au bani ("disponilitățile bănești ale acestora, previzionate pe perioada de derulare a eșalonării, nu permit susținerea acesteia", potrivit modificării ordonanței). De asemenea, și celor care au garantate obligațiile bugetare potrivit Codului de procedură fiscală (ca să suspende executarea, de pildă).
Prin aceeași ordonanță, Guvernul a dat posibilitatea celor interesați să depună documentele necesare intrării în procedură până în vară. Un nou termen este pentru depunerea notificărilor de intrare în procedură, ce trebuie depuse oricând până pe 31 martie 2020, potrivit ordonanței recent oficializate, de către toți cei care se încadrează în condițiile OG nr. 6/2019. Notificarea a rămas obligatorie în continuare, astfel că cine nu o depune până la termen vine degeaba apoi cu documentele și cererea de restructurare.
Între timp, până pe 31 iulie 2020, cei care și-au notificat intenția trebuie să-și caute un expert independent cu care să facă planul de restructurare, trebuie să facă testul creditorului privat și să depună cererea de restructurare alături de cele două documente. Apoi, trebuie să aștepte aprobarea Fiscului.
Prin acest mecanism, firmele pot evita intrarea în insolvență, obținând eșalonarea plăților, chiar ștergerea unor datorii, însă vor trebui să achite procente însemnate din acestea în prima parte a timpului stabilit prin planul de reambursare. Pentru asta, contribuabilii trebuie, cel mai probabil, să ceară bani de la bănci. Firmele interesate trebuie să cântărească situația datoriilor, posibilitatea reală de încadrare în condițiile impuse prin ordonanță și trebuie să contacteze un expert independent care să-l ajute cu un plan de reorganizare (cam ca în cazul unei insolvențe), care să fie prezentat celor de la Finanțe pentru a obține restructurarea.
Testul creditorului privat prudent este o analiză pe care contribuabilii care vor să intre în mecanismul de restructurare trebuie să o prezinte Fiscului pentru a demonstra că planul de restructurare propus ar aduce statului mai mulți bani decât dacă ar fi executați silit sau ar intra în faliment. Pe parcursul procedurii, contribuabilii în restructurare vor fi nevoiți uneori să ajusteze această analiză.
Cele două analize - planul și testul creditorului privat prudent - sunt complexe și e necesar ca expertul independent (obligatoriu, conform ordonanței) să aibă o expertiză largă: restructurări financiare, insolvență, legislație fiscală, raportare financiară, evaluare ș.a.
În fine, cei care își vor permite să achite datoriile în schema propusă de Finanțe vor putea să obțină ștergerea unor procente semnificative din datoriile restante la finele anului trecut, adică cele pentru care se cere restructurarea - maximul de datorii ce pot fi șterse e de 50%. Înlesnirea la plată a obligațiilor va putea fi obținută pentru maximum șapte ani.