Amnistia fiscală dată prin OUG nr. 69/2020 se referă la datorii bugetare restante la 31 martie 2020 inclusiv - dacă se achită până la 15 decembrie datoria principală (taxe, impozite, contribuții), atunci se pot șterge accesoriile acestor datorii. Ordonanța mai cere și plăți la zi pentru datoriile scadente de la 1 aprilie și până la momentul depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv (am detaliat aici plaja datoriilor cuprinse prin ordonanță).
Mecanismul restructurării financiare pentru datoriile bugetare, cuprins în OG nr. 6/2019. a fost extins săptămâna aceasta de către Guvern la datoriile bugetare restante la 31 martie 2020 (odată ce apare în Monitorul Oficial, devine oficială). Inițial, acesta era deschis doar datoriilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 (și era deschis doar pentru marile datorii, peste un milion de lei, însă s-a renunțat între timp la plafon).
Ce presupune acest mecanism: le permite firmelor cu datorii restante avute în vedere de ordonanță să scape de riscul insolvenței și să încerce, pe baza unui plan de rambursare, sub atenta monitorizare a Fiscului, să acopere o mare parte din acele datorii, pe o perioadă de câțiva ani, putând reuși chiar să scape de accesoriile datorate (dobânzi, penalități), precum și de o parte din datorii - maximul de datorii ce pot fi șterse e de 50%, iar înlesnirea la plată a obligațiilor va putea fi obținută pentru maximum șapte ani.
Cel care aplică pentru acest mecanism va trebui să plătească toate datoriile bugetare restante de la 1 aprilie și până la momentul depunerii solicitării de restructurare (al cărei termen-limită va fi 15 decembrie) - prin urmare, aceeași condiție ca la mecanismul amnistiei fiscale.
Contribuabilul cu datorii poate însă cumula cele două mecanisme: poate plăti anumite datorii principale ca să scape de dobânzi și penalități și diminua astfel cuantumul datoriilor bugetare pentru care cere restructurarea financiară din OG nr. 6/2019. Nu există interdicții de cumulare a beneficiilor. Ele au, practic, aceleași termene-limită pentru accesare, numai că restructurarea, așa cum spuneam mai sus, se va întinde pe o perioadă de mai mulți ani, cel mult șapte.
Aplicarea pentru mecanismul amnistiei ar trebui făcută cât mai curând însă, pentru că astfel sunt blocate eventualele executări silite pentru respectivele datorii.
Comentarii articol (0)