Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Din toamna lui 2018 a intrat în vigoare o nouă Lege a asociațiilor de proprietari. Cu toate că nu a schimbat fundamental drepturile și obligațiile celor care stau la bloc și modul de organizare a asociațiilor, sunt, totuși și unele aspecte de noutate: de pildă, cum pot lucra administratorii pentru asociație, modul de stabilire a unor cheltuieli, deținerea unui cont bancar obligatoriu (unic), existența asociațiilor de chiriași, obligații pentru dezvoltatorii imobiliari ce construiesc blocuri de locuințe și altele.
- Chiar dacă ai centrală proprie, tot trebuie să contribui la cheltuielile pentru încălzirea părților comune din bloc. O decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene ne arată că această practică existentă și la noi de mulți ani de zile este una corectă. Proprietarii apartamentelor aflate în blocuri racordate la rețeaua de încălzire centralizată trebuie să dea bani și pentru încălzirea părților comune, chiar dacă își încălzesc locuința cu ajutorul unei centrale de apartament.
- Ești obligat să permiți accesul președintelui de bloc în apartament în anumite cazuri ca să nu riști amenzi. Permisiunea trebuie acordată în contextul unor lucrări de construcție sau reparații ori în situații de urgență și e necesar un preaviz.
- Cinci fapte pentru care proprietarii de apartamente pot fi amendați cu până la 10.000 de lei: Proprietarii de apartamente care fac modificări nelegale în apartamente, care schimbă destinația acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu cooperează cu asociația pentru a face anumite reparații în legătură cu proprietatea comună, care refuză accesul de urgență în apartamente ori care stau pasivi în cazul unor reparații ce ar trebui făcute și care-i prejudiciază pe alții pot fi amendați sever potrivit legii asociațiilor de proprietari.
- Cum poți fi sancționat pentru că-ți deranjezi vecinii: Da, există un interval orar pe care aproape toată lumea care stă la bloc îl cunoaște ca orar de liniște. Cei care își deranjează vecinii în acest interval pot fi sancționați de poliție, iar amenzile au crescut recent. Însă deranjul poate fi sancționat chiar și în afara acestui interval orar.
- Regulamentul blocului trebuie respectat chiar și de cei aflați în vizită, nu doar de proprietari sau chiriași. Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte regulamentul.
- Plata întreținerii la bloc: Ce ar trebui să facem pentru a ne asigura că nu plătim prea mult. În multe cazuri, atunci când vine vorba de plata întreținerii, oamenii au nelămuriri cu privire la sumele pe care trebuie să le plătească lunar și asupra modului de calcul al acestora, mai ales dacă vorbim de modalități de calcul ce s-au schimbat odată cu noua lege a asociațiilor.
- Supravegherea la bloc și protecția datelor personale: Decizia de a monta camere la bloc e susținută întotdeauna de necesitatea de a proteja persoanele și bunurile din acel bloc. Fără îndoială, există un interes legitim în acest lucru. Dar trebuie să devenim conștienți și de cât de intrusivă este, de fapt, această chestiune pentru drepturile locatarilor. Sau cât de intrusivă poate ajunge, dacă asociația de proprietari ignoră cu desăvârșire legislația de protecția datelor personale. Am sintetizat, mai jos, șapte aspecte pe care le-am dezvoltat în ultima perioadă, în mai multe articole, pe tema camerelor video la bloc.
- Pagube produse la bloc, din vina altui locatar: La ce ajută o asigurare facultativă de locuință? O asigurare facultativă de locuință poate fi extrem de utilă și de avantajoasă pentru proprietarul care se trezește inundat de un vecin sau cu alte surprize neplăcute care-i produc pagube în apartament, inclusiv bunurilor sale. Proprietarul care se lovește de refuzul celui vinovat de a-l despăgubi sau de imposibilitatea acestuia din urmă va constata că ceea ce-i asigură polița îl salvează de la a suporta toate cheltuielile din propriul buzuna.
Discuții relevante din forum:
- Ce demersuri legale pot face ca să scap de mormanul de lucruri depozitate de vecini pe peretele meu din spațiul comun?
- Ce pot să fac dacă chiriașii din apartamentul vecin sunt gălăgioși și proprietarul este indiferent?
- Modalitatea de acces în locuința unui proprietar de apartament din condominiu: ce putem face dacă refuză accesul pentru reparații?
- Ce putem face ca o familie de chiriași violenți și foarte gălăgioși să fie evacuați?
- Renunțăm la centrala pe gaze a blocului și punem o centrală electrică de apartament. Ce cheltuieli vom avea de plătit?
- După ce documente ale asociației se pot da fotocopii proprietarilor?
- Cum se poate contesta lista de întreținere?
- Am fost inundat foarte serios de vecin. Pot face eu proces-verbal de constatare a pagubelor sau trebuie să fie de la asociație?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (1)