Ciuchinageorgiana@yahoo.com a scris:
buna seara
momentan locuiesc in strainatate, iar in romania am un apartament care are totul inchis( gaz electricitate etc). sambata seara am fost anuntata ca vecinei de jos ii curge apa in bucatarie. dupa o lunga discutie cu vecina de jos care doreste sa sparga apartamentu ptr a verifica care e problema,desi a fost anuntata ca miercuri ajunge mama in tara sa vada care este problema ele tot doresc sa sparga apartamentul.
ce se poate face legat in privinta apartamentului daca se sparge?
multumesc
Sunteti obligata prin lege sa aveti toate instalatiile in regula pentru a nu prejudicia proprietatea celorlalti. Din moment ce nu locuiti acolo trebuie sa oferiti acces cit mai rapid pentru repararea instalatiilor care prejudiciaza proprietatea celorlalti. 3 zile nu e un termen rezonabil sa lasati fara apa pe cei care se alimenteaza din aceeasi coloana comuna.
Legea 196/2018
Art 30
(3) În condițiile prezentei legi și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind calitatea în construcții, proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, locuință sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință,
în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială. Niciun proprietar, chiriaș sau angajat al asociației de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu și nu poate afecta funcționarea normală și întreținerea condominiului.
(4) În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare,
echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.
(5)
Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.
Art. 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari,
proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție
cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2)
În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.