Măsuri de relaxare. Începutul de lună aduce, înainte de toate, câteva măsuri de relaxare pentru afaceri. Printre altele, terasele restaurantelor și hotelurilor se pot redeschide. De asemenea, este permis accesul pe plaje și la evenimente în aer liber cu câteva sute de persoane.
Se depun cereri pentru acordarea de la stat a banilor de șomaj tehnic pentru mai 2020. Angajatorii pot începe să depună documentația pentru obținerea banilor de la stat pentru indemnizațiile brute de șomaj tehnic aferente perioadei 1-31 mai 2020. Actele necesare se depun exclusiv online, iar aplicația care le preia este funcțională non-stop. Indemnizațiile brute vor veni în 15 zile de la solicitare, iar apoi, în trei zile lucrătoare, indemnizațiile nete vor trebui să ajungă la salariați. Taxele se vor declara și plăti în iulie 2020. În altă ordine de idei, luna asta angajatorii pot cere decontarea liberelor plătite pentru părinți din mai 2020.
Pentru salariații reactivați de luna asta se vor da ajutoare de la stat firmelor. Mai precis, o ordonanță de urgență recent oficializată prevede că de la stat se va putea deconta 41,5% din salariul brut al fiecărui angajat revenit din șomajul tehnic, timp de trei luni. Totodată, pentru fiecare șomer tânăr sau bătrân angajat, se va da, timp de 12 luni, o primă lunară de până la 2.500 de lei.
Am intrat în luna combaterii ambroziei. Conform prevederilor legale în vigoare, până pe 5 iunie 2020 ar trebui să vină somații la proprietarii de terenuri infestate. Companiile vizate trebuie să ia măsuri de stârpire a ambroziei până în ultima zi a lunii curente, dacă nu vor să riște amenzi de până la 20.000 de lei în urma controalelor din iulie.
Certificatul de stare de urgență și amânarea ratelor la credite. 15 iunie 2020 va fi ultima zi în care companiile vor mai putea cere certificatul de stare de urgență, de la Ministerul Economiei, pentru a cere amânarea ratelor la creditele bancare.
16 iunie 2020 poate fi ultima zi de stare de alertă. Conform hotărârii prin care s-a instituit starea de alertă, la finalul zilei de 16 iunie ar trebui ca România să iasă din starea de alertă. Însă asta numai dacă autoritățile nu vor decide până atunci că este nevoie de prelungirea stării de alertă.
Taxele pentru șomajul tehnic din aprilie 2020. Până la data de 25 iunie 2020, angajatorii trebuie să declare (prin formularul 112) și să achite la Fisc taxele pentru indemnizațiile de șomaj tehnic aferente lunii aprilie 2020, dacă banii au venit de la stat.
Din 26 iunie, reluarea popririlor și a rambursărilor de TVA în condiții normale. Din acea zi ar trebui să se reia popririle bancare pentru datoriile fiscale, ocazie cu care va fi implementat sistemul e-Popriri. Totodată, se va reveni la regulile obișnuite de rambursare a TVA-ului. Termenul inițial de reluare a procedurilor normale era 14 iunie, dar acesta a fost prelungit recent prin OUG 92/2020.
Termenul-limită pentru declarația unică. 30 iunie 2020 este, cel puțin teoretic, ultima zi în care persoanele fizice autorizate vor mai putea depune declarația unică, atât pentru definitivarea veniturilor și a taxelor aferente pentru anul 2019, cât și pentru estimarea veniturilor și a taxelor aferente pentru anul 2020. De ce teoretic? Termenul a fost amânat de două ori până acum - de pe 15 martie pe 25 mai și apoi de pe 25 mai pe 30 iunie. N-ar fi exclus să mai apară încă o amânare.
Primul termen de plată pentru impozitele locale. Ultima zi a lunii este și termenul-limită până la care companiile trebuie să achite la primărie prima rată din 2020 a impozitelor locale. Mai precis, este vorba de impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri și impozitul pe mijloacele de transport.