ACCES PREMIUM
De ce premium?
Banii pentru reactivarea contractelor suspendate și pentru angajarea unor șomeri, condiționați de păstrarea angajaților în firmă
Beneficiul de acoperire a 41,5% din salariul de bază brut pentru fiecare șomer reactivat care a avut contractul suspendat în perioada stării de urgență/alertă măcar 15 zile este acordat de Guvern cu o condiție: ca acești salariați să fie păstrați în firmă până la finalul anului. Altfel, banii se dau înapoi, cu dobândă. Un alt tip de ajutor - acordat tot cu condiția păstrării salariaților în firmă o perioadă de timp - este cel pentru angajarea unor anumite tipuri de șomeri.
Articolul continuă mai jos
Beneficiul pentru reactivarea contractelor a fost acordat prin OUG nr. 92/2020 și reprezintă imboldul pe care Guvernul îl dă firmelor în speranța că vor păstra oamenii la muncă și vor încerca să continue activitatea. Astfel, Guvernul le decontează firmelor, pentru fiecare șomer căruia i se reactivează contractul de muncă (obligatoriu suspendat măcar 15 zile pe motivul șomajului tehnic), câte 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut (care anul acesta e 5.429 de lei).
Firmele au obligația menținerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. Condiția nu se aplică în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului - mai exact, dacă salariatul își dă demisia ori contractul încetează din alte motive care nu sunt imputabile angajatorului (decesul salariatului, de pildă, dar și concedierea disciplinară).
Apoi, un alt ajutor acordat de Guvern este pentru angajarea persoanelor în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgență (înregistrați ca șomeri) și pentru angajarea persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri - mai exact, pentru angajarea unei persoane din aceste categorii firmele vor putea cere 50% din salariul brut, dar nu mai mult de 2.500 de lei, pentru fiecare persoană angajată.
Aici, Guvernul impune păstrarea angajaților pentru mai multă vreme - ajutorul se va da timp de 12 luni, așadar, păstrarea lor timp de 12 luni este obligatorie, dar și dincolo de acest termen, încă 12 luni. Dacă contractele de muncă se termină din motive neimputabile, la fel ca în situația ajutorului de 41,5%, condiția nu este afectată.
Potrivit Ordonanței 92, cei care nu păstrează angajații atât cât este cerut vor fi obligați să dea banii înapoi - toți banii acordați, indiferent de perioadă, plus dobânda - dacă încetarea contractelor a avut loc:
-
ca urmare a acordului părților;
-
ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă;
-
ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare;
-
prin concediere pentru motive care nu țin de persoana salariatului.
Statul va cere banii înapoi, în cazul șomerilor reactivați, doar pentru aceste decontări, iar nu și ajutorul cu indemnizația de șomaj tehnic pe care l-au primit de la stat - nu există o prevedere în OUG 92 care să ducă la concluzia că s-ar cere și acești bani, așa cum nu există nicio prevedere în vigoare, în alt act normativ, care să permită autorităților să ia înapoi acei bani dacă angajatorii concediază salariații după ce îi scot din șomajul tehnic - pe acest subiect subliniam recent faptul că nu se poate face abstracție de dreptul la preaviz în această situație și că firma nu poate trece contractul de muncă din suspendare în încetare direct, fără să îl activeze înainte.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)