Cei care dețin un certificat
Conform Ordinului Ministerului Educației (MECTS) nr. 4341/2020, candidații la examenul de bacalaureat pot să obțină echivalarea certificatelor lingvistice privind o limbă de circulație internațională și a celor ce atestă deținerea unor competențe digitale, pentru sesiunea de bacalaureat de anul acesta.
În privința celor ce vor să obțină echivalarea diplomelor ce atestă cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională, ei pot să se folosească de certificatele precizate în cadrul Ordinului MECTS nr. 5219/2010, care se referă la o serie de examene recunoscute, promovarea lor permițând recunoașterea diplomei obținute, în vederea probei C de la bacalaureat.
E vorba, mai exact, de certificate pentru:
- limba engleză - de exemplu, Cambridge Certificate in Advanced English sau TOEFL (iBT), printre altele;
- limba franceză - de exemplu, Diplome d'etudes en langue francaise sau Test de connaissance du francais, printre altele;
- limba germană - de exemplu, Das Deutsche Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz (Zweite Stufe) sau Goethe-Zertifikat B2, printre altele;
- limba italiană - de exemplu, Certificazione della lingua italiana sau Certificazione di Italiano come Lingua Straniera;
- limba spaniolă - Diploma de Espanol como Lengua Extranjera;
- limba portugheză - de exemplu, Diploma Elementar de Portugues Lingua Estrangeira.
În ceea ce privește competențele digitale (proba D), candidații la bacalaureat care au promovat examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale. Aici sunt recunoscute rezultatele obținute la examenele ECDL, finalizate cu certificatul ECDL Start sau cu certificatul ECDL Complet.
Atât în privința certificatelor ce atestă competențe lingvistice, cât și în privința celor ce atestă competențe digitale, candidații trebuie să depună, la secretariatul școlii, o cerere scrisă, pentru echivalare, și o copie legalizată a certificatelor. Depunerea se face între 11-17 iunie 2020, în condițiile în care, anul acesta, calendarul examenului de bacalaureat este schimbat, organizându-se o singură sesiune de examen.
Cei care nu dețin certificat de competențe lingvistice/digitale
Pentru cei care nu dețin un certificat de competențe lingivistice sau digitale, Ordinul MECTS nr. 4341/2020 prevede că echivalarea și acordarea calificativului pentru probele lingvistice/digitale se va face prin raportare la media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal.
În privința competențelor lingvistice, se acordă următoarele calificative, în funcție de media aritmetică rezultată:
- calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
- calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
- calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
- calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.
În privința competențelor digitale, se va ține cont de mediile obținute de candidat, în clasele a IX-a și a X-a, la materia tehnologia informației și a comunicațiilor. Se va lua în calcul media aritmetică a celor doi ani, fără rotunjire. Astfel, vor putea fi acordate următoarele calificative, în funcție de medie:
- nivelul "utilizator începător" pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
- nivelul "utilizator de nivel mediu" pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
- nivelul "utilizator avansat" pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
- nivelul "utilizator experimentat" pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.
La fel ca în situția precedentă, echivalarea se va face și în privința celor ce nu dețin certificate tot în perioada 11-17 iunie 2020, de către comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale.
Comentarii articol (2)