Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 5219/2010 privind recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine si la examene
cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale cu probele de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, respectiv de evaluare a competentelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 701, din 20 octombrie 2010.
In conformitate cu prevederile Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 81/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu modificarile ulterioare,
ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului emite prezentul ordin.
Art. 1. — Se aproba Metodologia de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, cu proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat, prevazuta in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Se aproba Lista examenelor cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, care pot fi recunoscute si echivalate cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat, prevazuta in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 3. — Se aproba Metodologia de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examenele cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale cu proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat, prevazuta in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 4. — Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu anul scolar 2010—2011.
Art. 5. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 6. — Directia generala educatie si invatare pe tot parcursul vietii, Centrul National de Evaluare si Examinare, inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului,
Daniel Petru Funeriu
Bucuresti, 9 septembrie 2010.
Nr. 5.219.
ANEXA Nr. 1
Metodologia de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine cu proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat
Art. 1. — (1) In conformitate cu prevederile art. 26 alin (4) lit. C din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, numite in cele ce urmeaza examene cu recunoastere internationala, au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal — proba C din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) Recunoasterea si echivalarea prevazute la alin. (1) se pot realiza pentru oricare dintre limbile straine care au fost studiate
de candidati pe parcursul invatamantului liceal.
(3) Recunoasterea si echivalarea prevazute la alin. (1) se fac, la cerere, pe baza unei copii legalizate a certificatului/diplomei obtinute in urma promovarii unui examen cu recunoastere internationala.
Art. 2. — (1) Se recunosc si se echivaleaza rezultatele obtinute la examenele mentionate in Lista examenelor cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice in limbi straine, care pot fi recunoscute si echivalate cu proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, din cadrul examenului de bacalaureat, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin.
(2) Lista examenelor cu recunoastere internationala, mentionata la alin. (1), a fost stabilita dupa consultarea ambasadelor si/sau a serviciilor culturale ale acestora, urmarind respectarea urmatoarelor criterii:
a) examenul evalueaza toate competentele de comunicare generala in limba moderna respectiva: receptarea textului audiat, receptarea textului citit, producerea de mesaje orale, producerea de mesaje scrise si interactiunea orala;
b) examenul valideaza un nivel de competenta lingvistica egal sau superior nivelului B1, corespunzator Cadrului european comun de referinta pentru limbi.
Art. 3. — Recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenele cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice se realizeaza de catre comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, constituita la nivelul unitatii de invatamant liceal.
Art. 4. — (1) Candidatii care solicita recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenele cu recunoastere internationala depun la secretariatul unitatii de invatamant in care functioneaza comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale o cerere scrisa, insotita de o copie legalizata a certificatului/diplomei mentionat/mentionate la art. 1 alin. (3).
(2) Depunerea documentelor mentionate la alin. (1) se face in perioada prevazuta in calendarul examenului de bacalaureat pentru inscrierea candidatilor.
(3) Pentru examenul cu recunoastere internationala care conduce la obtinerea diplomei DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera), candidatul poate depune copia legalizata a diplomei DELE sau copia legalizata a certificatului eliberat de institutul Cervantes din Spania, prin care se notifica rezultatele obtinute la probe si care, la rubrica „Calificacion global” are inscris rezultatul „Apto”.
(4) In situatii exceptionale, in care se inregistreaza intarzieri in eliberarea certificatului/diplomei de catre institutia/organizatia care administreaza examenul respectiv, candidatii pot depune, in perioada mentionata la alin. (2), o adeverinta eliberata de respectiva institutie/organizatie.
(5) In situatiile mentionate la alin. (3), candidatul care a solicitat recunoasterea si echivalarea rezultatelor examenului poate depune copia legalizata a certificatului/diplomei pana cel tarziu cu 3 zile inainte de inceperea probei de evaluare a competentelor lingvistice in limbi straine — proba C, din cadrul sesiunii respective de bacalaureat.
Art. 5. — Pentru recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenele cu recunoastere internationala, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale parcurge, in mod obligatoriu, pentru fiecare candidat urmatoarele etape:
a) verifica daca limba pentru care se solicita echivalarea rezultatelor obtinute la un examen cu recunoastere internationala a fost studiata de candidat pe parcursul invatamantului liceal;
b) verifica daca examenul pentru care se solicita recunoasterea si echivalarea rezultatelor este inclus in lista mentionata la art. 2 si daca sunt indeplinite conditiile minimale pentru recunoastere, mentionate in lista;
c) verifica daca exista copia legalizata a certificatului/diplomei, ca anexa a cererii scrise de recunoastere si echivalare depuse de candidat;
d) pentru certificatele pe care este mentionat un termen de valabilitate, verifica daca data la care se finalizeaza proba de evaluare a competentei lingvistice — proba C din cadrul sesiunii respective a examenului de bacalaureat se incadreaza in termenul de valabilitate precizat pe certificat/diploma.
Art. 6. — (1) In cazul candidatilor pentru care au fost parcurse toate etapele mentionate la art. 5, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale decide recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenul cu recunoastere internationala cu proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal — proba C, din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) In cazul candidatilor pentru care cel putin una din conditiile mentionate la art. 5 nu este indeplinita, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale decide respingerea cererii de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examenul cu recunoastere internationala cu proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal — proba C, din cadrul examenului de bacalaureat.
Art. 7. — (1) Procedura descrisa la art. 5 si rezultatele finale ale acesteia, stabilite conform art. 6, se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de presedintele, secretarul si membrii comisiei de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvisticesi digitale.
(2) Procesul-verbal cuprinde, sub forma de tabel, urmatoarele date: numele si prenumele candidatului, limba straina si denumirea examenului cu recunoastere internationala pentru care solicita recunoasterea si echivalarea, numarul si data de inregistrare a cererii de recunoastere si echivalare, confirmarea/infirmarea faptului ca limba straina respectiva a fost studiata pe parcursul invatamantului liceal (conform registrului matricol), confirmarea/infirmarea faptului ca examenul se afla pe lista mentionata la art. 2, existenta/inexistenta copiei legalizate a certificatului/diplomei care atesta promovarea examenului, incadrarea/neincadrarea in termenul de valabilitate, precum si rezultatul final al procedurii — sub forma „se aproba” sau „se respinge” cererea de recunoastere si echivalare. Pentru cererile respinse, se mentioneaza explicit conditia sau conditiile care nu au fost indeplinite.
(3) Procesul-verbal mentionat la alin. (1) este elaborat in doua exemplare originale.
(4) Un exemplar al procesului-verbal mentionat la alin. (1) este pastrat la dosarul comisiei de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, iar al doilea exemplar se transmite comisiei de bacalaureat din centrul de examen la care este arondata unitatea de invatamant liceal si devine anexa a catalogului de examen.
(5) Recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la un examen cu recunoastere internationala cu proba de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal — proba C din cadrul examenului de bacalaureat se consemneaza si in catalogul electronic.
(6) O copie a procesului-verbal, mentionat la alin. (1), se afiseaza la avizierul unitatii de invatamant in care functioneaza comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, cu cel putin 48 de ore inainte de inceperea probei de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala — proba C din cadrul sesiunii respective a examenului de bacalaureat.
Art. 8. — (1) Candidatii carora li se recunosc si li se echivaleaza, conform prevederilor prezentei metodologii, rezultatele obtinute la examene cu recunoastere internationala pentru certificarea competentelor lingvistice nu mai sustin proba C din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) Pentru candidatii aflati in situatia precizata la alin. (1) nu se elibereaza certificatul care atesta nivelul de competenta lingvistica, prevazut de metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat.
(3) Pentru candidatii aflati in situatia precizata la alin. (1), care promoveaza examenul de bacalaureat, se mentioneaza pe diploma de bacalaureat, in rubrica corespunzatoare probei de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, textul: „examen................................................., nivel ......, recunoscut (denumirea examenului ) si echivalat cu proba C”.
_
Nota Avocatnet.ro:
-Consultati fisierul atasat pentru restul anexei. (fisier ".jpeg")
ANEXA Nr. 3
Metodologia de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale cu proba de evaluare a competentelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat
Art. 1. — In conformitate cu prevederile art. 26 alin. (4) lit. D din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, elevii care promoveaza, pe parcursul invatamantului preuniversitar, examene cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale au dreptul la recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la aceste examene.
Art. 2. — Se recunosc si se echivaleaza cu proba de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat — rezultatele obtinute la examenele ECDL, finalizate cu certificatul ECDL Start sau cu certificatul ECDL Complet.
Art. 3. — Recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenele mentionate la art. 2 se realizeaza de catre comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, constituita la nivelul unitatii de invatamant liceal.
Art. 4. — (1) Candidatii care solicita recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenele cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale depun la secretariatul unitatii de invatamant in care functioneaza comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale o cerere scrisa, insotita de o copie legalizata a certificatului mentionat la art. 2.
(2) Depunerea documentelor mentionate la alin. (1) se face in perioada prevazuta in calendarul examenului de bacalaureat pentru inscrierea candidatilor.
(3) In situatii exceptionale, in care se inregistreaza intarzieri in eliberarea certificatului de catre institutia/organizatia care administreaza examenul respectiv, candidatii care au solicitat recunoastere si echivalare pot depune, in perioada mentionata la alin. (2), o adeverinta eliberata de respectiva institutie/organizatie.
(4) In situatiile mentionate la alin. (3), candidatul care a solicitat recunoasterea si echivalarea rezultatelor examenului poate depune copia legalizata a certificatului pana cel tarziu cu 3 zile inainte de inceperea probei de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul sesiunii respective de bacalaureat.
Art. 5. — Pentru recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenele mentionate la art. 2, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale parcurge, in mod obligatoriu, pentru fiecare candidat, urmatoarele etape:
a) verifica daca examenul pentru care se solicita recunoasterea si echivalarea rezultatelor se afla printre cele mentionate la art. 2;
b) verifica daca exista copia legalizata a certificatului/diplomei, ca anexa a cererii scrise de recunoastere si echivalare depuse de candidat.
Art. 6. — (1) In cazul candidatilor pentru care sunt indeplinite toate conditiile mentionate la art. 5, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale decide recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenul mentionat la art. 2 cu proba de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) In cazul candidatilor pentru care nu este indeplinita cel putin una dintre conditiile mentionate la art. 5, comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale decide respingerea cererii de recunoastere si echivalare a rezultatelor obtinute la examenul mentionat la art. 2 cu proba de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat.
Art. 7. — (1) Procedura descrisa la art. 5 si rezultatele finale ale acesteia, stabilite conform art. 6, se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de presedintele, secretarul si membrii comisiei.
(2) Procesul-verbal cuprinde, sub forma de tabel, urmatoarele date: numele si prenumele candidatului, denumirea examenului cu recunoastere europeana pentru care candidatul solicita recunoasterea si echivalarea, numarul si data de inregistrare a cererii de recunoastere si echivalare,
confirmarea/infirmarea faptului ca examenul se afla printre cele mentionate la art. 2, existenta/inexistenta copiei legalizate dupa certificatul ECDL si tipul acestuia — Start sau Complet, precum si rezultatul final al procedurii — sub forma „se aproba” sau „se respinge” cererea de recunoastere si echivalare. Pentru cererile respinse se mentioneaza explicit conditia sau conditiile care nu au fost indeplinite.
(3) Procesul-verbal mentionat la alin. (1) este elaborat in doua exemplare originale.
(4) Un exemplar al procesului-verbal mentionat la alin. (1) este pastrat la dosarul comisiei de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, iar al doilea exemplar se transmite comisiei de bacalaureat din centrul de examen la care este arondata unitatea de invatamant liceal si devine anexa a catalogului de examen.
(5) Recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la unul dintre examenele mentionate la art. 2 cu proba de evaluare a competentei digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat — se consemneaza si in catalogul electronic.
(6) O copie a procesului-verbal mentionat la alin. (1) se afiseaza la avizierul unitatii de invatamant in care functioneaza comisia de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, cu cel putin 48 de ore inainte de inceperea probei de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul sesiunii respective a examenului de bacalaureat.
Art. 8. — (1) Candidatii carora li se recunosc si li se echivaleaza, conform prevederilor prezentei metodologii, rezultatele obtinute la examenele cu recunoastere europeana pentru certificarea competentelor digitale nu mai sustin proba de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat.
(2) Pentru candidatii aflati in situatia precizata la alin. (1) nu se elibereaza certificatul care atesta nivelul de competenta digitala, prevazut de metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat.
(3) Pentru candidatii aflati in situatia precizata la alin. (1), care promoveaza examenul de bacalaureat, se inscrie pe diploma de bacalaureat, in rubrica corespunzatoare probei de evaluare a competentelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat, textul: „examen.............................. (denumirea examenului) recunoscut si echivalat cu proba D”.
(4) Pentru candidatii aflati in situatia precizata la alin. (1) se mentioneaza pe diploma de bacalaureat si nivelul de competenta digitala, dupa cum urmeaza:
a) „utilizator de nivel mediu”, pentru candidatii care au obtinut certificatul ECDL Start;
b) „utilizator experimentat”, pentru candidatii care au obtinut certificatul ECDL Complet.
Comentarii articol (1)